Foran Mugas vinhus ved den gamle station i Aro holder et gammelt lokomotiv lastet med Muga-fade. I gamle dage kørte toget herfra hele vejen til Bordeaux, og med El Andén de la Estación (platformen ved stationen) mindes Muga de dage, hvor vinkvaliteten i Frankrigs vin-mekka blev reddet af ung Rioja-vin. Sådan er det heldigvis ikke længere. Bordeaux kan klare sig selv, ung vin er atter hipt, og El Andén de la Estación rammer dermed direkte ned i tidens populære felt af drikkevenlige dråber, der stråler i gastronomisk selskab men også klarer sig forrygende i enerum.
Vinificering
Så hvad er hemmeligheden? Jo, den vildgærede Andén består af 70% Tempranillo og så hele 30% frugtig og saftspændt Garnacha, der på tungen udgør et blødere og mindre tanninholdigt makkerskab end Tempranillos normale Rioja-disciple. Derudover foregår vinens 14 måneders fadlagring på overvejende gamle, neutrale fade af fransk og centraleuropæisk herkomst. Dette er med til at afrunde oplevelsen af syre og tannin uden at stjæle fokus fra druernes primære frugtprofiler.
Aroma og smag
Ad den vej opstår en flot, transparent vin i det rubinrøde spektrum, der i næsen leverer kamp om opmærksomheden fra lige dele kirsebær og jordbær med flint og subtile krydderurter hvilende bagved. Disse går igen i den middelfyldige og afrundede smag, hvor også milde noter af mokka og tobak melder sig i autentisk Muga-stil. Derudover fremstår både syre og tannin perfekt afrundet i selskab med et touch af mineralitet.
Serveringsforslag
El Andén er dermed som skabt til tapas-bordets alsidige indslag af kød, ost og grønt i alskens grader af intensitet og frekvens. Herjemme kan vi desuden anbefale at nyde den til en go' gammel omgang flæskesteg, julede fjerkræ, svampe-pizza og lasagne.
Anmeldelser og point
91 Point - Robert Parker's Wine Advocate, februar 2025
"The red 2022 El Andén de la Estación comes from their earliest harvest ever. They define it as a modern blend of Tempranillo with 30% Garnacha fermented in stainless steel and concrete and matured in French and Central European oak barrels for 14 months. It has good ripeness and 14.5% alcohol, notes of cassis, licorice and black berry fruit, with a touch of smoke, toast and spice that is quite integrated. It's juicy and young and has a medium to full-bodied palate with abundant, slightly dusty tannins that give it an earthy touch. It's serious despite being approachable, a wine for the by-the-glass and gastronomy markets."