Denne kolossale og komplekse vin er således lavet på 85% Tempranillo og en smule Graciano, som dyrkes ved Ebro-flodens venstrebred i det østlige Rioja. De gamle marker har mange forskellige kvalitesgrader, hvoraf kun de allerbedste går til netop denne vin, som har lagret i hele 36 måneder på såvel amerikanske som franske egetræsfade inden den er hældt på flaske.
Her har den så hygget sig i yderligere 7 år (!) og udviklet et kæmpe spektrum af smagsnoter: Allerede i næsen udpringer en frembrusende oplevelse af kraftfulde sorte kirsebær, svesker, pibetobak, mørkristede krydderier, vanilje, trøffel, røg og balsamico.
Ligesom i Ontañóns reserva følger kakao og træ-noter på tungen - bare med større dybde og koncentration. Det hele mødes til sidst i eftersmagen og ringer ud i en tør, fyldig og stadig syrefrisk totaloplevelse, som hele tiden åbner nye sider af sig selv.
Denne vin stråler i sig selv, men skal den for alvor komme til sin ret, skal du have gang i simreretter, hvor kød, svampe, rodfrugter og krydderurter over tid har opbygget et bredt og komplekst smagsunivers i tråd med vinens. Nyd den inden for 20 år fra høståret, og servér ved 16-18 grader.