- Producent
- Type
- Varenr.0417.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
Om PINGUS
Det er sjældent, vi kaster os ud i at sælge vin, vi ikke selv importerer. Men Peter Sisseck er ikke som de andre - slet ikke set med danske øjne. Og når man får muligheden for at handle med en af verdens mest ikoniske rødvine, er det med at gribe den.
Og her er den så:
Pingus, den tæt på ubeskrivelige vin, der allerede i sin første årgang fik jorden til at ryste under alle spanske vinproducenter og vinanmeldere, der grinede af hans "gammeldags" filosofi, indtil de smagte den og fik vendt op og ned på alt, hvad de troede muligt i Ribera del Duero.
Den blev vurderet til 96-100 point af "the man himself", Robert Part Parker Jr, der kaldte den "the greatest young red wine I have ever tasted from Spain". Siden da har den ikke én, to, tre eller fire men 5 gange(!) scoret de tæt på uopnåelige 100 point i netop Parker's Wine Advocate, og det er svært at argumentere imod, når Peter Sisseck ikke kaldes vinmager men "vinmagiker". Også selvom Sissecks arbejdsgang kredser om det mest jordnære, der findes:
Pingus er således skabt ud fra de menneskelige sanser. Det handler ikke om teorier og teknologi, det handler om at kunne se, smage, lugte og føle. Og det handler om at arbejde sammen med naturen, at lytte til den, lære at aflæse den og styrke dens processer frem for at modvirke dem.
Mens verden blev mere og mere industrialiseret, gik Sisseck altså den modsatte vej væk fra monokultur, pesticider og herbicider. Det er der i dag meget få af de allerstørste vinproducenter der gør, men i 1990’erne var det ikke just noget, der kunne imponere de lokale, der mente, at manden måtte være gal – lige indtil de smagte vinen...
Når Peter Sisseck benytter sig af teknologi, sker det ironisk nok udelukkende til at føre for, at der i andre aspekter netop skal anvendes så lidt teknologi som overhovedet muligt.
I vinhuset træder Sisseck et skridt tilbage - for hvert år en smule længere end det forrige, mens mosten fra Tempranillo-druerne af sig selv påbegynder den lange, naturlig gæring baseret på den vilde gær fra druerne, der jo oprindeligt kommer markerne, jorden. Hans sted, hans terroir.
Da han startede, benyttede Sisseck desuden udelukkende franske egetræsfade i stedet for de amerikanske, som var de almindelige i området. I de år, der er gået, er andelen af nye fade imidlertid blevet mindre, ja de seneste årgange har det ligefrem været helt slut med nye fade, hvilket må siges at være en kontrast til de 100% nye fade i første årgang. I stedet anvendes i dag franske 228-liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang, og i 2020 trådte Peter så igen på fad-bremsen. En del af vinen forblev således oppe i de store 2.000-liters fade i alle 21 måneder.
Dermed er stilen endnu mere stedspecifik og autentisk end nogensinde før.
Lad opvisningen begynde.
Anmeldelser og point
100 point - James Suckling
"Violets, flint, graphite, dark chocolate, ink pot, and hints of herbs such as tarragon. Black truffles. Tar and hints of sandalwood. Black tea. Medium-bodied with very linear tannins that are tight and polished with fine silky texture. It’s endless and seamless. Profound and deep. Super structure and balance. This needs six or eight years of bottle age at least. Try after 2032."