- Producent
- Type
- Varenr.5139.2019
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14,5
- ØkologiskNej
- Primær Drue
I 2014 opkøbte Pio Cesare 10 hektar fra Mosconi-marken, som oprindeligt var tiltænkt en birolle i deres almindelige Barolo. Da vinhusets mangeårige vinmager, nyligt afdøde Pio Boffa, smagte fadprøverne, ændrede han dog hurtigt mening.
I dag er Mosconi Pio Cesares bedst anmeldte enkeltmarksvin!
Mosconi laves i høj grad efter samme opskrift som den anden enkeltmarksvin, Ornato: Frugten sorteres benhårdt i både mark og vinhus, og så gæres frugten ved relativt høje
temperaturer for at give den fornødne kraft og vildskab til at kunne gennemgå de 30 måneders lagring (heraf ca. 18 i franske barriques). På denne måde undgår vinen at tabe sig selv bag de nyvundne komplekse fadnoter, der i stedet giver støtte og support uden at stjæle fokus.
Et kraftfelt af kompleksitet og spænding udløses dermed med en forbilledligt velpoleret facade i den færdige vin, der er mørk og defineret i sin mangefacetterede frugt og desuden spækket med tjære, rosenblade, mint, urter, grøn the, frisk pibetobak og anis. På tungen smelter elegance og råstyrke sammen i et silkeblødt svøb og tager dermed toppen af den faste tanninstruktur og ringer ved med høj intensitet. I eftersmagen beholder alle elementerne deres respektive pladser, der måske larmer en smule mindre, hvis vi skal vove os ud i at sammenligne lidt med Ornato. Til gengæld synes eftersmagen på Mosconi om muligt længere, bredere og en smule renere.
Dette er med andre ord Barolo i sin mest eksemplariske form og derfor en vin, der fortjener det bedst mulige selskab på tallerkenen. Det kunne både være til vilde fjerkræ eller rådyr såvel som til braiseret oksekød med rodfrugter eller smagsintens risotto med svampe. Servér den nu eller endnu bedre 7, 10 eller 20 år efter høståret.
Nydes den tidligere, vil vi anbefale at hælde den på karaffel en time før servering ved 15-17 grader.
Â
98 point - James Suckling, november 2023
"The aromas of blue fruits such as raspberries and blueberries are so prevalent. Licorice. Crushed stone. Violets. Full-bodied. So classy with ultra-fine tannins that go on forever. Lovely depth of cool and focused fruit. A vivid and thoughtful wine with power and finesse. Classic in the making. Drink after 2028."