4 Kilo

"4 Kilos, the project created by Francesc Grimalt and Sergio Caballero as a scion of Ànima Negra in Mallorca in 2006 is the quality leader of the island."

Sådan skriver Luis Gutiérrez fra Parker's Wine Advocate om dette top ambitiøse vinhus, der har taget begrebet "terroir" til nye højder langt fra strandene og turisterne på den spanske Middelhavsø. Det sker ved at lave vine, der udtrykker de forskellige druers unikke karakter og at skabe nye normer for, hvordan vin kan laves i det varme klima.

Partnerskabet mellem Grimalt og Caballeros tog sin begyndelse mange år tidligere, hvor de som partnere og vinmagere hos Bodegas Ánima Negra var med til at sætte Mallorca på hele verdens vinkort. Med tiden fandt de imidlertid, at huset med tiden blev for stort og kommercielt, og fra 2006 dedikerede de sig i stedet på fuld tid til deres nye garageprojekt i ordets bogstaveligste forstand: 2006 blev til i en lånt garage, og dele af vinen gærede f.eks. i gamle åbne mælkekar.

Her fik vinen også sit navn, der kommer af deres samlede startkapital på 4.000.000 pesetas - i hverdagssprog kaldet "4 kilos". Omregnet til blot 180.000 danske kroner står vinhuset derfor som et ikonisk eksempel på, at det ikke altid kræver mange penge at lave vin på højt niveau. Allerede efter kun 3 år strøg 4kilos til tops, da Spaniens mest anerkendte vinguide Guia Peñín kårede vinhuset til Årets Vinhus i Spanien 2009. Man kommer langt med kærlighed til lokale druer og terroir!

The Wine Advocate om vinene fra 4Kilos:

"I tasted the latest wines from 4 Kilos, certainly the best I know from Mallorca. Francesc Grimalt and Eloi Cedo have advanced in their understanding of the soils and the local varieties."