Fra gamle mælkekasser til Mallorcas mest feterede vine
Partnerskabet mellem 4 Kilos' stiftere - Grimalt og Caballeros - var velafprøvet gennem mange år, siden de som partnere og vinmagere hos Bodegas Ánima Negra (kendt for vinen ÁN/2) var med til at sætte Mallorca på hele verdens vinkort. Med tiden fandt de imidlertid, at huset med tiden blev for stort og kommercielt, og fra 2006 dedikerede de sig i stedet på fuld tid til deres nye garageprojekt i ordets bogstaveligste forstand.
Det nye projekt tog sin form, og i 2006 producerede de den første vin. Til formålet havde de en lånt garage, og dele af vinen gærede f.eks. i gamle åbne mælkekar. Her fik vinen også sit navn, der kommer af deres samlede startkapital på 4.000.000 pesetas - i hverdagssprog kaldet "4 kilos". Omregnet til blot 180.000 danske kroner står vinhuset derfor som et ikonisk eksempel på, at det ikke altid kræver mange penge at lave vin på højt niveau.
Allerede efter kun 3 år strøg 4kilos til tops, da Spaniens mest anerkendte vinguide Guia Peñín kårede vinhuset til Årets Vinhus i Spanien 2009.
Siden da har 4 Kilos konsolideret sig selv som feriøens førende skaber af terroir-reflekterende, "kølige" vine på lokale druesorter, de fleste aldrig har hørt om. Alligevel - eller måske netop derfor - er 4 Kilos et utroligt spændende vinhus, som enhver nysgerrig vinelsker burde stifte bekendtskab med.
Tilbage henstår dermed kun ét spørgsmål, for hvordan tager deres produktionsfaciliteter sig da ud i dag? Ja de har deres eget, og renligheden er absolut i top. Og så ligner det såmænd stadig en garage eller - med Jancis Robinsons ord - et skur...
"I tasted the latest wines from 4 Kilos, certainly the best I know from Mallorca. Francesc Grimalt and Eloi Cedo have advanced in their understanding of the soils and the local varieties."
- Robert Parker's Wine Advocate
"4 Kilos wines are made with enormous aplomb and playful innovation in what looks remarkably like a shed"
- Jancis Robinson