Artadi

Vinhuset bag den ikoniske ”El Pisón” har siden 1985 vendt op og ned på de gængse regler og traditioner i Spaniens mest berømte vindistrikt – dette i en sådan grad, at Artadis flåde af enestående enkeltmarksvine fra området omkring middelalderbyen Laguardia ikke længere er en del af DOCa Rioja.

For grundlæggeren Juan-Cuarlos López de Lacalle flugter Riojas fastlagte tradition for langtidslagrede blandingsvine således kun i meget lav grad med hans egens besættelse af at undersøge, hvad Tempranillo er i stand til at udrette, når den dyrkes på egen hånd i forskelligartede terroirs.

Mange af Artadis vine - heraf intet mindre end 12 enkeltmarksvine – er således lavet på 100% Tempranillo, der kun har markernes orientering, jordbund og deraf følgende mikroklimaer til forskel. Alle markerne dyrkes efter de samme økologiske og biodynamiske forskrifter, og med blot 8 måneder på 20-25 nye franske egetræsfade er også processen fra høst til aftapning tæt på identisk. Alligevel stråler de hver især fra med deres unikke lys på himlen i en grad, der ligner den store alsidighed, vi kender fra Bourgogne.

Artadi var i forvejen nogle af Spaniens mest eftertragtede vine, og siden de for alvor satte jagten på enkeltmarkerne ind, er produktionen skåret ned med 50% mod at kvaliteten er hævet endnu et par niveauer. Blandt de mange moderne og spændende vine, der i disse dage er begyndt at komme fra spanske hænder, er der ganske enkelt stadig ingen i nærheden af Artadi!

Artadi producerer udover deres legendariske Tempranillo-vine også fantastisk hvidvin på 100% Viura, røde vine på 100% Monastrell -også i en hedvinsudgave, samt deres nyeste projekt fra Zarautz -en mousserende vin på de lokale druer Hondarrabi Zuri og Hondarrabi Beltza.

Neil Martin, The Wine Advocate:

"(...) what I was interested in discovering was whether Rioja can really exploit the minutiae of its multifarious terroirs and offer genuine nuances in a similar fashion to Burgundy or the Mosel (to give but two examples of regions where place is everything). If there is one man who lives by that philosophy, it is Juan Carlos Lopez de Lacalle."

Vis som Gitter Liste

17 produkter

pr. side