ARTADI
Hører du til dem, der som det første tænker "tobak", "vanilje", "mokka" og "træspåner", når du skal beskrive en vin fra Rioja? I så fald finder du ikke meget Rioja i vinene fra ARTADI, der ved første "næsekast" kan minde mere om en kombination af det nordlige Rhône, Bordeaux og Bourgogne.
Stemplet på ARTADI kommer dog an på øjnene, der ser. Og hvor de ser det fra. Hvis traditionen er målet, rammer ARTADI med deres burgunsdiske forbilleder næppe inden for skiven.
I forhold til at afspejle natur, terroir og hver årgangs vejrmæssige karakteristika fra netop Rioja er der imidlertid ikke meget, der kommer i nærheden af disse vine. Ja efter vores OG mange anmelderes overbevisning har vinmager Juan Carlos López de Lacalle hænderne dybere begravet i den spanske muld end de fleste andre Rioja-producenter til sammen:
"If there is one man who lives by that philosophy (offer genuine terroir nuances in a similar fashion to Burgundy or the Mosel, red.), it is Juan Carlos Lopez de Lacalle."
-Neil Martin, Robert Parker's Wine Advocate
Den lille revolution i mark og kælder
Så meget adskilte ARTADI sig dog ikke, da de tilbage i 1985 etablerede sig ved middelalderbyen Laguardia i Rioja Alavesa - den del af Rioja, der går ind i Baskerlandets sydligste provins, Álava. Allerede da rettede det unge vinhus og vinmager Lacalle nysgerrigheden i retning af områdets diverse terroirs og påbegyndte den lille revolution i både mark og kælder.
I marken lever Lacalle efter overbevisningen om, at en øget biodiversitet også giver sundere vinstokke med større resistens overfor sygdomme. Foruden et positivt aftryk på klodens biodiverset giver den økologiske og biodynamiske tilgang dermed raskere druer og i sidste ende en bedre, mere ærlig smag. Og her rykker vi så tilbage til start. Til det med tobakken og vaniljen.
Når høsten er overstået - altid i hånden over flere omgange med hård udvælgelse af kun de perfekt modne druer - og mosten efter 3 døgns koldmaceration hældes til gæring på det naturlige gær fra drueskallerne, lagres alle vine i dag blot 8-10 måneder måneder i franske barriques. Resten af modningen afslutter de i ståltanke og begrænser på den måde fadets manipulation af den aroma og smag, der kan spores direkte tilbage til druerne og derfra videre til marken. Dette står i skarp kontrast til Rioja-traditionen for langtidslagret Reserva og Gran Reserva, ofte med fade fra den mere parfumerede amerikanske eg, hvor netop tobak- og vaniljearomaerne sætter deres umiskendelige præg. Hos ARTADI er det med andre ord forskellen mellem enkeltmarkernes terroir, der skiller én vin fra en anden. Og det gør de så til gengæld også, skal vi da lige love for.
Bye bye, Rioja
Både i tilgangen med at lave enkeltmarksvine og med at lagre dem på en helt anden måde skiller dette særlige vinhus sig altså ud fra mængden. I 2015 valgte de derfor at gå linen fuldt ud: De fulgte alligevel ikke reglerne og meldte sig derfor ud af Rioja-appellationen. Vi ønsker dermed ikke at lege dommere og gøre ARTADI til et bedre vinhus end f.eks. altid populære Muga og Marqués de Murrieta fra den mere klassiske skole. Det er to forskellige verdener og to traditioner fra ét land. Hvad du bedst kan lide, lader vi heldigvis være 100% op til dig!
Flere vine fra Artadi
Men hvis du kan lide Artadi, er , at Artadi udover deres legendariske Tempranillo-vine også laver fantastisk hvidvin på 100% Viura samt rødvin på 100% Monastrell fra vingården El Sequé i Alicante. Endelig er der deres nyeste projekt fra Zarautz - en ekstremt mineralsk og karismatisk mousserende vin på de lokale druer Hondarrabi Zuri og Hondarrabi Beltza.
Artadis filosofi går igen i alt, hvad der laver, og i hvert fald når man ved det, kan man således tydeligt smage, at Artadi står bag. Heldigvis for det.