Domaine Didier Dagueneau

Meget få vinmagere har i sin levetid opnået en mere mytisk og større kultstatus end Didier Dagueneau.

Den vilde mand fra Saint-Andelain (Pouilly Fumé) kom ud af en vinfamilie men var besat af motorcykler og racerbiler, indtil to voldsomme uheld sendte ham i retningen af at lave vin. Han kom i lære hos Henri Jayer, der lærte ham alt om arbejdet i markerne/kælderen, og de forblev nære venner frem til Jayers død i 2006.

Målet var simpelt – at lave verdens bedste sauvignon blanc. I den proces blev udbytterne skåret ned til langt under det halve i forhold til naboerne, alt blev konverteret til biodynamik, og heste pløjede markerne.

Filosofien er simpel; vinen laves ude i markerne, så de plejes med den største nidkærhed, og der er ansat 11 mand til at passe de 11 hektar! De første 15 år bød på store udsving i stilen pga. af en masse vilde forsøg, men omkring årgang 2000 fandt Didier stilen og ”opskriften”, der er blevet fulgt siden. Didier Dagueneau styrtede desværre ned med et fly i 2008 og siden er domainet blevet varetaget af børnene Charlotte og Louis-Benjamin. Louis-Benjamin er måske en endnu større perfektionist end sin far, og vinene fra dette ikoniske domaine har aldrig været bedre.

Alle vinene laves i udgangspunktet på nøjagtig samme måde. Blot er der forskel på det terroir, de kommer fra, og det er således jordens og mikroklimaernes forskellighed, der skaber forskellene mellem vinenes udtryk.

Showet starter ved Blanc Fumé de Pouilly, der er blanding af forskellige marker omkring Saint-Andelain og som er den af vinene, der er mest tilgængelig som ung. Så kommer Buisson Renard, der oftest er den mest fyldige i stilen, uden at miste den altid ultraskarpe Dagueneau-struktur og renhed. Pur Sang er en lille mark der ligger helt for sig selv blandt korn-, rapsmarker og skov, hvor de første 10 rækker vokser vildt uden opbinding og tappes som Asteroide (under 200 flasker årligt). Skråningen på den nordlige side af Saint-Andelain er ekstremt rig på Silex og det har lagt navn til vinen derfra, der af mange anses for det mest præcise og intense udtryk af sauvignon blanc i hele verden.

Dagueneau har også en lille parcel på Les Monts Damnes i Chavignol (Sancerre), hvorfra der laves meget små mængder af Sancerres mest eftertragtede vin.

Inspireret af stor kærlighed til vinene fra særligt Egon Müller i Saar, fandt Didier en lille gammel mark i Jurançon med 100% Petit Manseng, hvorfra der tappes en smule sød vin under navnet Les Jardins de Babylone.

Vinene fra Didier Dagueneau er ultrasjældne og blandt de mest eftertragtede i verden. Alt efter årgangen, kan mængderne svinge mellem 10.000-60.000 flasker årligt, og kun meget lidt af det sendes ud af Frankrig.

 

Kontakt Laudrup Vin på tlf. 44 84 80 86 for mulig reservation af den kommende årgang.

Vis som Gitter Liste

2 produkter

Faldende orden
pr. side