Domaine Vacheron

"As long as you have a Vacheron in your glass you won't get disappointed." - Stephan Reinhardt, Robert Parker's Wine Advocate

I en lille og dunkel kælder, centralt i byen Sancerre, har man i generationer fundet det anerkendte vinhus, Domaine Vacheron. Arven er nu gået til fætrene Jean-Dominique og Jean-Laurent Vacheron, der har taget traditionen til nye højder i det franske.

Det kan synes paradoksalt, når man smager vinenes perfektionerede autencitet, at begge fætre valgte at tage deres vinuddannelser uden for Loire: Mens Jean-Dominique uddannede sig til vinmager i Châteauneuf du Pape, fik Jean-Laurent nemlig sin vinøse opdragelse i Bourgognes højborg hos Aubert de Villaine ved Domaine de la Romanée-Conti. Bedre steder for oplæring inden for kompromisløs vinproduktion skal man lede længe længe efter, og opdragelsen har da også været en medvirkende årsag til Vacherons overgang til biodynamisk vindyrkning tilbage i 2005: Vil du have ærlighed i flasken, må du være ærlig og respektfuld i dit arbejde med jorden!

Kun med denne tilgang trives den unikke sammensætning af mikrobakterier fra lige netop Vacherons 46 ha marker. En sammensætning, der, når man som Vacheron vinificerer med det vilde gær fra druerne, betyder så meget for de færdige vines duft og smag. Her slutter det dog ikke: Som Jean-Dominique udtalte i Revue de Vin de France: "We have not yet seen the sum of what one can do with Sauvignon in Sancerre".

Rejsen er for længst begyndt men langt fra færdig, og vi glæder os til at følge Domaine Vacheron de næste mange år frem.