Marqués de Murrieta

Intet er tilfældigt ud over vejret, når man besøger Marqués de Murrieta - et på alle måder helt særligt navn i Rioja, der senest i 2023 modtog Great Wine Capitals Global Networks pris; "Best of 2023" og hvert år synes at overgå sig selv. Flere gange i de seneste år har deres røde og hvide "Castillo Ygay" endvidere indtage øverste trin på podiet over verdens bedste vine - 8 gange med magiske 100 point af Robert Parker til at begrunde det med. Tænk, at Rioja kan smage sådan...

Læs historien om Marqués de Murrieta nederst på siden.

Vis som Gitter Liste

7 produkter

Faldende orden
pr. side

Riojas første 'Château'

Marqués de Murrietas nutidige sans for perfektion er nøje forbundet med vinhusets lange og enestående historie, der bærer meget af den samme glamour som de største chateau'er i Bordeaux.

Hvor vinene i Rioja område helt tilbage i tiden var af svingende karat og udelukkende lavet til at blive drukket lokalt, var Luciano de Murrieta i 1844 den første til at sætte kvalitet på dagsordenen i denne del af Spanien. Hans erfaring kom bl.a. fra at have arbejdet på nogle af de fineste slotte i Bordeaux, og den professionelle tilgang til vinproduktion blev overført, først til hans egen måde at gøre tingene på, siden til metoderne i hele området. For sit forrygende arbejde blev han i øvrigt hædret med titlen "Marquis", der på på spansk er blevet til "Marqués" og siden har været en fast del af vinhusets navn.

I 1852 købte Luciano de Murrieta så ejendommen Ygay. Her i udkanten af Logroño grundlagde han Riojas første og stadig eneste "Château" med 300 hektar omkransende vinmarker til egen produktion. Den dag i dag kommer ikke én vindrue i Murrietas vine fra andre end marker end disse, som dyrkes og overvåges med milimeter-præcise hjælpemidler for at imødekomme enhver udfordring på det tidligst tænkelige stadie. På den måde skabes ideelle betingelser for at være drue i samtlige af markernes afkroge, og da det gennemrenoverede château i 2018 stod færdigt efter 20 års manuelt arbejde fra bunden, vendte ejendommen ikke kun tilbage til fordums pragt: Ved siden af står nu et helt nyt og top-moderne vinhus, der med winemaker María Vargas egne har givet alle vinene endnu et kvalitetsløft fra 2018-årgangen og frem.

I forvejen startede Murrietas niveau ellers tårnhøjt højt ved Reserva og Gran Reserva (ingen jóven og crianza) og fortsætter herfra opad til de ikoniske rødvine Dalmau og Castillo Ygay, der er fast inventar i top-10-kåringerne over Spaniens absolut bedste vine.

Glemmes skal heller ikke en lille produktion af den kæmpestore, komplekse hvidvin "Capellanía", som i stil og struktur byder nogle af de største Chardonnay-vine op til dans, hvis du spørger os.


Pazo Barrantes: "High Level" Albariño med alder 

Marqués de Murrieta ejer også Pazo Barrantes i galiciske Rías Baixas. Denne lille vingård anses af mange for at lave nogle af Galiciens fineste hvidvine på Albariño - en drue, der mest forbindes med unge og friske vine, men som i Murrietas hænder har udfoldet helt nye sider af sig selv ved bl.a. at lagre et helt år længere end hos alle andre producenter.