Tenuta di Ghizzano

I det bølgende vinlandskab øst for Pisa lyser Tenuta di Ghizzano op med deres indsmigrende og uanfægteligt stedtypiske vine, der er skabt med lige dele respekt for den historiske jord, de kommer af og den heldige vinnyder, der får fornøjelsen af at drikke dem. Og de ved, hvad de gør hos Tenuta di Ghizzano, der er efterkommere af Grev Franco Nambrot - ridder under Carl den store - som i 1370'erne grundlagde landsbyen Ghizzano og har dyrket vin lige siden:

Ghizzano er vinhuset for dig, der elsker italiensk mad og vin og som gerne vil stimuleres og udfordres uden at blive blæst helt ud af din "comfort zone". 

Tenuta di Ghizzano - Terre di Pisas kult-kulturbærer i 700 år

Tenuta di Ghizzano opstod i sin mere eller mindre nuværende form i 1980, da Pierfrancesco Venerosi Pesciolini gennem dybdegående studier og eksperimenter begyndte at implementere en række franske druesorter i markerne, som på den røde side ellers havde været (og heldigvis stadig er) domineret af Sangiovese i mange hundrede år.

Denne drastiske beslutning aflæses i dag én til én i Supertoscaren "Nambrot", der med sit ophav bestående af Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot står som kontrast til de Sangiovese-dominerede, lige så pragtfulde "Veneroso" og den saftige, unge "Il Ghizzano". Alle som én taler de deres eget formfuldendte sprog med en fælles klangtone som bindeled til deres fælles terroir såvel som til deres fælles holistiske filosofi, som peger langt tilbage i tiden - ja faktisk mange hundrede år...

26 generationer med Ghizzano-vin

Med Tenuta di Ghizzano følger fra de 26 generationer, der har tegnet vindyrkningen og -produktionen i og omkring den landsby, deres forfader Grev Franco Nambrot selv grundlagde, da han i 1370 byggede dens ikoniske udkigstårn. I dag er vinhuset så gået videre i arv til Ginevra Venerosi Pesciolini, der i øvrigt har arvet grevinde-titlen. I løbet af årene har hun så brugt den viden, hun fik overleveret fra sin far, hans far og så fremdeles til i endnu højere grad end tidligere at gøre, hvad der er bedst for jorden og dermed også vindruerne og i sidste ende vinen. I 2003 omlagde hun officielt til økologi, og få år senere fulgte konverteringen til biodynamikken, hvor helheden er i centrum og naturens egne kræfter hjælper med at holde økosystemet i balance.

"When the fruit of the earth comes from a place that is in harmony with the forces of nature then it already holds the power within it to become excellent."

- Ginevra Venerosi Pesciolini, Terre di Ghizzano

Vin, oliven, korn... og vild natur

For hos Tenuta di Ghizzano ER der et økosystem at bevare. I snart 700 har grevinde Ginevra Pesciolinis forfædre dyrket deres vin side om side med oliven, korn og dyrehold - det hele adskilt og omgivet af et endnu større areal med vild skov og natur, der giver levesteder til dyrene, insekterne og mikroorganismerne, som ikke mindst vinmarkerne nyder ekstremt godt af.

Dermed viderefører hun i virkeligheden det løfte, hendes farfar gav om aldrig at ville gå på kompromis med kvaliteten i bytte for større mængder, som industrialiseringen og dens metoder kunne føre med sig. I stedet blev det ved med at handle om de gamle generationers vished om den sunde jord, som hun forener med den nyeste viden og forskning for at passe på sig selv, sine omgivelser men også for at skabe den bedst mulige vin efter hendes divice, der løst kan oversættes til, at "når jordens frugt kommer fra et sted, der er i harmoni med naturens kræfter, har den allerede kraften i sig til at excellere."

Kulturbærer for Terre di Pisa

Vinviden og dyrkning er dog ikke alt, hvad Ginevra Pesciolini fører videre. Som skaber af områdets fineste vine er hun og familien en aktiv formidler og bærer af hele Terre di Pisas unikke arv, der trods samhørigheden med dem kæmpe store nabo mod øst (Chianti, hvem ellers?) adskiller sig med sit fossilholdige kalkjord, mere maritime klima og små, kvalitetsbevidste producenter.

Disse vine er værd at holde øje med for dig, der lige som os er faldet for grundsmagen af Toscana og ønsker at bygge på med en kompromisløs producent og dennes klassiske og dog særegne vine. Det hele kulminerer således lige her med Tenuta di Ghizzano.

Rigtig god fornøjelse!