- Producent
- Type
- Varenr.0415.2022
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
Om PSI - Dominio de Pingus
Verden har ændret sig betragteligt siden 2007. Det samme kan siges om PSI, der som den enste vin under Pingus-paraplyen er skabt på købte druer fra andres marker, som alle bærer en form for x-factor, der passer ind i Sissecks stil. Siden den i 2015 flttede ind under samme tag, har den dog bevæget sig mere og mere i retning af en slags andenvin for 'Flor de Pingus', altså på den positive måde, hvor man får meget af det samme men til en heldigvis noget venligere pris.
Fundamentet under PSI har altid været godt håndværk i marken og vinhuset... Og så 100% Tempranillo. I dag er det dog ændret til ca. 90% Tempranillo og 10% Garnacha for at opnå et forbrugervenligt touch af blødere tanniner og en sødlig frugtsmag, hvilket er en temmeligt smart måde at omgå den øgede tanniske stringens, der ellers følger af det varmere klima. Ligesom alle andre bliver Peter Sisseck således tvunget til at høste tidligere og tidligere for at bevare den naturlige friskhed og energi, og her har den beskedne tilføjelsen af Garnacha med sit lave tanninindhold og generelle begejstring forvarme vist sig at være et succesfuldt greb ned i værktøjskassen.
Vinificering
I vinhuset modtager druerne til Pingus den nænsommeste behandling af alle Sissecks vine. Gæringen genenmøres i beton og rustfrit stål ved en temperatur på omkring 25 grader for at bevare friskheden, og mens 70% af vinen bliver liggende i neutrale tanke, modnes kun de sidste 30% på brugte franske fade i 14 måneder.
Derpå foretages det endelige blend, en nænsom filtrering og aftapning på flaske.
Aroma og smag
I næsen er PSI allerede meget charmerende og siges at være den mest frugtbårne og tillige elegante version hidtil. Jo mere luft, jo mere udfolder den af modne kirsebær, hindbær og blommer. I undergrunden følges svampe og mineraler desuden af subtile men velafstemte mokkanoter samt et drys af mørk chokolade.
På tungen er vinen er fyldig men ikke for kraftig, og dens milde tanniner og mineralitet bidrager til en præcis smagsoplevelse. Trods den underspillede facon er den ikke desto mindre ubetinget trofast over for al den storhed, der kendetegner Tempranillo på dette niveau.
Serveringsforslag
Vi foreslår at servere PSI ved sådan ca. 16 grader - og rigtig gerne til mad. Det kunne være lidt tapas-anretninger ført an af sortfodsskinke, chorizo og den slags... Eller til braiseret kalv og lam samt simreretter lavet på kød, urter, rodfrugter, bønner... og rødvin!
Anmeldelse og point
93-95 point - Robert Parker, januar 2023
"A new era starts in 2021, when they got a new winemaker for PSI. The 2021 PSI—still unbottled, as it should have an élevage of 20 months—comes from a cooler year than 2020, but it was also a drier vintage and the wine has more finesse than in 2020. It develops a note of honey, beeswax and pollen—Peter thinks this comes from the wine from Gumiel de Izán (and it also happens in Quintana del Pidio), as the 2021 has a significant percentage from Gumiel de Izán. 2021 is an approachable vintage, and the wine feels very elegant. It has 14.1% alcohol, slightly higher than 2020, but even if they do not harvest looking at the alcohol, they try to avoid going over 14%. I tasted a sample from 80% oak vat and 20% in barrel, with some new barrels. This is going in the right direction. They expect to bottle some 360,000 bottles. As they harvest early, they start the élevage almost one month earlier than others, so they think the wine might be bottled in May 2023."