Om Ökonomierat Rebholz Riesling Kastanienbusch G.G. VDP Grosse Lage
Midt i Pfalz’ enorme skov af kastanjetræer ligger en isoleret perle af en skråning - den stejleste i Pfalz, faktisk - som er berømt for dens kølige, solskinsrige mikroklima og spektakulære biodiversitet i og over den skiferholdige jord. Kastanienbusch G.G. er marken, du (måske) ikke vidste, du burde kende, og i renlig Rebholz-stil reflekteres alle dens kendetegn med knivskarp præcision i denne tørre, underspillede - næsten filosofiske - og dog umådeligt komplekse Riesling fra allerhøjeste hylde.
Dyrkning og Vinificering
Som alt andet, Rebholz-familien rører ved, dyrkes Kastanienbusch efter biodynamiske metoder. Druerne håndhøstes, presses og koldmacerer i vinhuset i 24 timer for at opbygge struktur og "suspense", inden mosten presses fra og gæres på det vilde gær. Herefter hviler vinen i store, neutrale egetræsbeholdere på de bundfældne gærrester. Der foretages ingen filtrering inden aftapning, og der benyttes meget begrænsede mængder SO2.
Aroma og smag
Den resulterende Riesling Kastanienbusch er på én gang mægtig, aromatisk og intens men spiller samtidig på de fineste delikate frugtnoter, hvor hvide ferskner, citroner og gule blommer møder floralitet, massevis af tørrede urter, hø og flint.
På tungen er har vinen kant og personlighed: Undertiden er den ligefrem eksotisk med en ekstremt kompakt nerve, der trods intensiteten får den til at fremstå tålistende let og svævende. Dertil kommer en tilbagetrukket sødmefuldhed samt en mineralsk, syrlig, lang og skøn eftersmag, der ændrer sig fra tår til tår og hver gang åbner nye vinduer på klem.
Serveringsforslag
Nyd dette mesterværk af en vin til grillede tigerrejer, stegt hvid fisk samt fjerkræ (coq-au-Riesling?) eller sågar gris med frisk "citrus-præget" garniture og frisk kål.
Vi anbefaler at servere den afkølet - men ikke for hold - ved omkring de 10 og op til 12 grader. Det være sig nu eller inden for mindst 15 år fra høståret. Formentlig også længere...
Anmeldelser og point
98 point - James Suckling, december 2019
"At once exotic, yet cool and delicately herbal, very concentrated but no less light-footed, this shows crystalline purity that’s a wonder to behold! Moves on tiptoe through the super-long, filigree finish. From biodynamically grown grapes with Respekt certification. Drink or hold."
18,5 point - Jancis Robinson, august 2021
"The southern Palatinate may not exactly be known as a stronghold of fine dry Riesling but Rebholz always manages to present the exception to this rule. And although the Kastanienbusch comes from one of the warmest parts of Germany, it’s an almost austere expression of minerality and delightful herbal freshness, rather than fruit which captures the olfactory perception. Very taut on the palate, a little chewy stone fruit is allowed. Plenty of edge spells plenty of potential. (MS)"