- Type
- Varenr.0422.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- Primær Drue
Længe har vin fra Ribera del Duero vakt international begejstring for deres mørke, temperamentsfulde og krydrede skildringer af Tempranillo-druen, der i de bedste tilfælde supporteres af bløde, sødmefulde toner for opnåelsen af total harmoni.
En sådan vin er Rippa Doriis Crianza – skabt i krydsfeltet mellem tradition og modernitet på den skønneste frugt fra 25 år gamle vinstokke i ca. 900 meters højde. Nærmeste by er Fuentecén, hvor det høje indhold af kalk blander sig med sten og ler og bidrager med god energi til vinoplevelsen.
Vinificering
Bodegas Ontañón, der står bag Rippa Dorii, er kendt for en grundig sortering, først i marken og senere på sorteringsbordet i kælderen, og det samme gør sig gældende med druerne til denne vin, inden de afstilkes og hældes på tank. I tre dage hviler de her ved 10º for at intensivere frugtoplevelsen. Når dagene er gået, varmes mosten op til 22-26ºC for at gæringen kan gå i gang.
Når gæringen er overstået, hældefs vinen på egetræsfade – ca. 30% ny eg af både fransk og amerikansk afstamning. Her hviler den i 12 måneder inden aftapning og så yderligere 9 måneder, inden den er klar til frigivelse.
Aroma og smag
I glasset fremstår den færdige vin fast og frugtdreven med uden at være sød med mørke morel-kirsebær og blåbær og derudover et tørret lag blomster tilsat friskkværnet peber og diskrete antydninger af lakrids. Nedenunder mærkes områdets klassiske fadnoter i form af cedertræ, mokka og mørk chokolade; subtilt og velintegrerede for en Crianza i dette prisleje.
På tungen er vinen fast med silkebløde kanter, ranke tanniner og en skøn, mundvandsdrivende frugtsyre. Eftersmagen viderefører den bløde frugt og de sødmefulde fadkrydderier fra duften, og helheden lander dermed i smuk balance mellem udfordrende kompleksitet og umiddelbar drikkeglæde.
Serveringsforslag
Vi foreslår, at du nyder Rippa Dorii Crianza til aftensmåltidet og i timerne derefter. Prøv den gerne til spansk-inspirerede simreretter baseret på chorizo og paprika, grillet andebryst med kryddersmør eller til vegetarlasagne med aubergine, grillet peberfrugt og riiigeligt med parmesan…
Servér ved 15-18 grader. ¡Que aproveche!
Anmeldelser og point
16+ - Jancis Robinson, September 2024
“Mid crimson. Much more of the cedar and spice about this one, compared with the Roble, but the bold, ripe dark-red and black fruit remains at the core. Almost incense-like. Plush, silky, succulent on the palate. Serious framing tannins and nice length. Likely to improve with another couple of years.” (OC)
Skrevet om tidligere årgange
92 point – James Suckling (årg. 2020)
“Tangy pepperiness on top of the ripe, glossy fruit with discreet sweet spices, grilled herbs and dark chocolate. Pretty structured and full-bodied on the palate with dusty tannins and a long, spicy finish. Good fruit here. Very well-made. Drink or hold.”