- TypeRødvin
- Varenr.0422.2021
- LandSpanien
- OmrådeRibera del Duero
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- Primær Drue
Længe har Ribera del Duero vakt international begejstring for de mørke, temperamentsfulde og krydrede skildringer af Tempranillo-druen, der i de bedste tilfælde supporteres af bløde, sødmefulde toner for opnåelsen af total harmoni.
En sådan vin er Rippa Doriis Crianza – skabt i krydsfeltet mellem tradition og modernitet på den skønneste frugt fra 25 år gamle vinstokke i ca. 900 meters højde. Nærmeste by er Fuentecén, hvor det høje indhold af kalk blander sig med sten og ler og bidrager med god energi til vinoplevelsen, og med et års fadlagring oveni, ja så er der ikke et øje tørt.
Vinificering
Bodegas Ontañón, der står bag Rippa Dorii, er kendt for en grundig sortering, først i marken og senere på sorteringsbordet i kælderen, og det samme gør sig gældende med druerne til denne vin, inden de afstilkes og hældes på tank. I tre dage hviler de her ved 10º for at intensivere frugtoplevelsen, indtil mosten "slippes løs" op til 22-26ºC og gæringen kan gå i gang.
Når al mosten er omsat til vin, hældes vinen på egetræsfade – ca. 30% ny eg af både fransk og amerikansk afstamning. Fadlagringen varer i alt 12 måneder, og som reglerne foreskriver for Crianza, bliver den flaskerne liggende 9 måneder i kælderen flaske for at få alle elementer til at falde på plads, inden vinen frigives.
Aroma og smag
I glasset optræder den færdige vin nu fast og frugtdreven uden at være sød med mørke morel-kirsebær, blåbær og derudover et lag tørrede blomster tilsat friskkværnet peber og diskrete antydninger af anis. Under overfladen væver effekten af fadlagringen sig ind med præcist placerede noter af cedertræ, mokka og mørk chokolade, der understøtter helheden snarere end at dominere den, hvilket må siges at være en bemærkelsesværdig præstation for en Crianza i dette prisleje.
På tungen er vinen i ørigt fast med silkebløde kanter, ranke tanniner og en skøn, mundvandsdrivende frugtsyre. Eftersmagen viderefører den bløde frugt og de sødmefulde fadkrydderier fra duften, og helheden lander dermed i smuk balance mellem udfordrende kompleksitet og umiddelbar drikkeglæde.
Serveringsforslag
Vi foreslår, at du nyder Rippa Dorii Crianza til aftensmåltidet og i timerne derefter. Prøv den gerne til spansk-inspirerede simreretter baseret på chorizo og paprika, grillet andebryst med kryddersmør eller til vegetarlasagne med aubergine, grillet peberfrugt og riiigeligt med parmesan…
Servér ved 15-18 grader. ¡Que aproveche!
Anmeldelser og point
16+ - Jancis Robinson, September 2024
“Mid crimson. Much more of the cedar and spice about this one, compared with the Roble, but the bold, ripe dark-red and black fruit remains at the core. Almost incense-like. Plush, silky, succulent on the palate. Serious framing tannins and nice length. Likely to improve with another couple of years.” (OC)
Skrevet om tidligere årgange
92 point – James Suckling (årg. 2020)
“Tangy pepperiness on top of the ripe, glossy fruit with discreet sweet spices, grilled herbs and dark chocolate. Pretty structured and full-bodied on the palate with dusty tannins and a long, spicy finish. Good fruit here. Very well-made. Drink or hold.”