- Producent
- Type
- Varenr.5153.2021
- Land
- Område
- Størrelse
- Alkohol procent13,5
- ØkologiskNej
- Primær DrueBlend
Solo per Amore Langhe Rosso er den kække normkritiker fra det norditalienske vinprojekt Sorì della Sorba, der indebærer Robert Mondavis barnebarn, Carlo Mondavi og hans Barolo-slægtede hustru. Vinen er lavet på 30% Nebbiolo, 60% Dolcetto og 10% Barbera samt derudover 100% økologisk landbrug med elementer fra både biodynamik og permakultur. Og det er dermed vanskeligt at finde en mark i bedre balance og med sundere druer end her fra Sorba-markens øverste og bedste parcel.
Vinificering
Druerne passes, beskæres, nusses om og høstes dermed også ved håndkraft over adskillige dage for at sikre den absolut perfekte modenhed for hver eneste klase. I vinhuset gæres mosten på druernes vilde og alsidige gær, der er unik for dette terroir, og vinen lagres efterfølgende 12 måneder i store egetræsbeholdere (botti). lavet af slavonsk eg fra området. Afslutningsvis aftappes vinen uden filtrering eller klaring og med en meget lav dosering af svovl.
Aroma og smag
Vinen er endnu ung men afslører allerede nu en ren, aromatisk og let naturstyret stil anført af solmodne kirsebær, blåbær, røde rosenblade og ler med et lift af lavendelmarker og i baggrunden lidt stald fra den vilde gær.
På tungen fornemmes endnu flere bær - vildtplukkede fra skovbunden - i samspil med krydderurter og våde sten. Strukturen er saftig, fast og finpoleret og leder videre til en smuk og terroirdreven finish.
Serveringsforslag
Solo per Amora kan nydes med stort velbehag fra dag 1, selvom den utvivlsomt vil åbne for endnu nogle dimensioner, hvis den for lov at hvile i et par år.
Servér den ved ca. 15-16 grader, eksempelvis til lyst kød, grillede grøntsager og svampe eller til italienske skinker, pølser og lagrede oste.
Anmedelser og point
95 point - James Suckling, januar 2024
"Layered and beautiful with orange peel, iodine and black truffle. Medium- to full-bodied. Juicy and flavorful with lightly chewy tannins. A rather muscular blend of 30% nebbiolo, 60% dolcetto and 10% barbera. Drinkable but event better in two or three years."