- Producent
- TypeRødvin
- Varenr.6064.2022
- LandNew Zealand
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13,5
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
- AnmelderWine Orbit
- Point100
Om Te Mata Coleraine
Te Mata’s Coleraine is arguably New Zealand’s most prestigious wine.
- Vinmagasinet Decanter
Den mest præstige-tunge og med sin 130-årige historie helt sikkert den ældste topvin, New Zealands ellers så unge vinindiustri kommer i nærheden af. Og så er Coleraine efter vores overbevisning New Zealands ubetinget bedste rødvin, der vel at mærke ikke er lavet på Pinot Noir...
Med sin fantastiske balance, intensitet og finesse får Te Mata år efter år det absolut bedste ud af det maritime klima i Hawke's Bay anført af Bordeaux-sorterne Cabernet Sauvignon og mindre andele Merlot og Cabernet Franc, som står rent og rankt lifligt krydret med elementer fra de 18 måneder i franske egetræsfade (ca. 70% nye). Og så er det en vin, der er som... jah, god vin: Den bliver kun bedre med tiden!
Aroma og smag
Duften i denne årgang er klassisk koncentreret Cabernet Sauvignon med delikat doseret cedertræ, mørke solbær bær, sorte oliven, blyantspids, cassis, julekrydderier og trøffel. Smagen er her i de unge år tæt og kompakt omend stadig på en gennemgående smidig manér, der minder om klassisk Bordeaux eller måske endda 1980'ernes Napa Valley, inden vinene derfra stak helt af i ekstraktion og - i nogens optik - overgjort solbærsødme.
Sødme er der således tæt på intet af i Coleraine. Den fløjsbløde tanninstruktur giver desuden fylde og dybde på en forunderligt sofistikeret manér, som kun hører verdens allerstørste vine til!
Serveringsforslag
Coleraine er en meditationsvin, der udvikler sig fra tår til tår og kan være nok i sig selv. Når det er sagt, føler den sig mindst lige så godt hjemme på middagsbordet ved siden af nogle af dine mest komplekse simreretter eller til grillsæsonens bedste udskæringer, så længe du holder igen med bbq-marinaden til fordel for rosmarin, hvidløg, peber og evt. paprika.
Du behøver dog ikke stirre dig blind på kød: Til grillet squash, aubergine, peberfrugt og evt. halloumi kan Coleraine også langt mere, end de fleste måske lige går og tror...
Endelig foreslår vi, at du venter med at åbne din flaske til efter 5-6 år fra høståret. Kan du alligevel ikke vente, anbefaler vi at hælde vinen på karaffel i 2-3 timer, inden den skal drikkes. Og så smager den altså allerbedst ved sådan ca. 16 grader.
Anmeldelser og point
97+ point - Robert Parker/Wine Advocate, december 2023
"The 2022 Coleraine is laden at this stage with the outrageous attractiveness of youth. I mean, it's irresistible. There's raspberry, nori, rose petals, coffee grounds, star anise, salted licorice, sun-dried kelp/nori, warm pine (I know this smell because I was hiking around the Te Mata peak yesterday, and there was a fallen pine tree lying in the sun, and it smelled great) and layers of peppercorns. In the mouth, the wine is so fresh, so alive, with so much energy, but it already is showing the svelte line of this house, this place. With a hint of raw cocoa laced through the finish, I'm sad to push this glass away. It will be the last time that I taste it for a while. A ripper. Excellent. This is composed of 84% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, 3% Cabernet Franc."
96 point - James Suckling, januar 2024
"A very elegant young Coleraine with lovely aromas of oyster shell, lead pencil, sweet tobacco, black currant and moss. Very perfumed and expressive. Medium-bodied with fine tannins that are polished and energetic with some citrusy acidity underneath. Some dust to the texture. This is the second highest blend of cabernet sauvignon in the history of Coleraine with 84% cabernet sauvignon, 13% merlot and the rest cabernet franc. March release. Best after 2027 and beyond."