- Producent
- Type
- Varenr.6064.2020
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13,5
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilKraftig & intens
Om Te Mata Coleraine
Te Mata’s Coleraine is arguably New Zealand’s most prestigious wine.
- Vinmagasinet Decanter
Den mest præstige-tunge og med sin 130-årige historie helt sikkert den ældste topvin, New Zealands ellers så unge vinindiustri kommer i nærheden af. Og så er Coleraine efter vores overbevisning New Zealands ubetinget bedste rødvin, der vel at mærke ikke er lavet på Pinot Noir...
Med sin fantastiske balance, intensitet og finesse får Te Mata år efter år det absolut bedste ud af det maritime klima i Hawke's Bay i kraft af Bordeaux-sorterne Cabernet Sauvignon og Merlot, som står rent og rankt lifligt krydret med elementer fra de 18 måneder i franske egetræsfade (ca. 70% nye). Og så er det en vin, der er som... jah, god vin: Den bliver kun bedre med tiden!
Aroma og smag
Duften i denne årgang er således et klassisk Bordeaux-blend med delikat doseret cedertræ, mørke bær, sorte oliven, blyantspids, cassis og trøffel. Smagen er her i de unge år tæt og kompakt omend stadig på en gennemgående smidig manér, der minder om klassisk Bordeaux eller måske endda 1980'ernes Napa Valley, inden vinene derfra stak helt af i ekstraktion og - i nogens optik - overgjort solbærsødme.
Den fløjsbløde tanninstruktur giver desuden fylde og dybde på en forunderligt sofistikeret manér, som kun hører verdens allerstørste vine til.
Serveringsforslag
Coleraine er en meditationsvin, der udvikler sig fra tår til tår og kan være nok i sig selv. Når det er sagt, føler den sig mindst lige så godt hjemme på middagsbordet ved siden af nogle af dine mest komplekse simreretter eller til grillsæsonens bedste udskæringer, så længe du holder igen med bbq-marinaden til fordel for rosmarin, hvidløg, peber og evt. paprika.
Du behøver dog ikke stirre dig blind på kød: Til grillet squash, aubergine, peberfrugt og evt. halloumi kan Coleraine også langt mere, end de fleste måske lige går og tror...
Endelig foreslår vi, at du venter med at åbne din flaske til efter 5-6 år fra høståret. Kan du alligevel ikke vente, anbefaler vi at hælde vinen på karaffel i 2-3 timer, inden den skal drikkes. Og så smager den altså allerbedst ved sådan ca. 16 grader.
Anmeldelser og point
100 point - Wine Orbit, februar 2022
"This is solidly built yet fine and flawless with cassis, scented floral, olive, cake spice and stylish oak aromas on the nose. The powerfully concentrated palate offers dazzling clarity of fruit purity as well as astonishing complexity, brilliantly structured by perfectly pitched chalky tannins. Beautifully layered with formidable depth and seductive texture, making this rendition of Coleraine undeniably spellbinding. 2030 to 2050"
97 point - James Suckling, september 2022
"A beautiful nose of graphite, blackcurrant, crushed stone, blackberry, bark and sage. Medium- to full-bodied with velvety, structured tannins. Linear onto a wide open palate with so much clarity and length. Mineral complexity sits underneath the wonderfully ripened black fruit giving definition and dynamics. Steady acidity. Fresh herbs and black tea. Pine, too. So attractive now but needs time. 57% cabernet sauvignon, 36 merlot and 7% cabernet franc. Sustainable. Best after 2026."
97 point - Vinous, januar 2022
"A beautiful nose of graphite, blackcurrant, crushed stone, blackberry, bark and sage. Medium- to full-bodied with velvety, structured tannins. Linear onto a wide open palate with so much clarity and length. Mineral complexity sits underneath the wonderfully ripened black fruit giving definition and dynamics. Steady acidity. Fresh herbs and black tea. Pine, too. So attractive now but needs time. 57% cabernet sauvignon, 36 merlot and 7% cabernet franc. Sustainable. Best after 2026."
98 point - Bob Campbell MW (The Real Review), januar 2022
"A blend of cabernet sauvignon 57%, merlot 36% and cabernet franc 7%. A deeply-tinted, almost inky wine with layers of sumptuous fruit and savoury characters, including cassis, red rose, dark chocolate, hedgerow, anise and nutty oak. A generously proportioned, youthful red that is already surprisingly accessible but promises to age gracefully. 2022–2046."