Naturvin

pr. side
Vis som Gitter Liste

2 produkter

Faldende orden
pr. side

Forestil dig en vinmark, hvor bønderne går side om side og plukker de modne druer. Efter høsten bliver druerne manuelt sorteret og presset, hvorefter saften fra druerne hældes på fade og tilsættes naturgær. Herefter bliver der ikke tilsat noget til druesaften, mens den gærer og udvikler sig til vin.

Noget lignende kan foregå, når der skal produceres naturvin. Denne slags vin er nemlig defineret ved, at der er så lidt intervention i processen som muligt. Der er ikke brugt maskiner til at skabe vinen, og der er ikke tilsat nogle tilsætningsstoffer.

Definitionen på naturvin er ganske vist ikke helt fast, da det ikke er en beskyttet betegnelse, men der er dog visse retningslinjer, man gerne skal følge, hvis man skal kunne sælge sin vin under navnet.

Der er ikke nogen generel certificering af disse vine, men der er en forening – Association des Vins Naturels – der har opsat en række kriterier, som man kan vurdere sine vine ud fra. Denne forening kan give certificering til en vin, hvis den opfylder kravene. Det kan dog godt være dyrt at få dette certifikat, og der er mange vin producenter, der kalder deres vin for naturvin, på trods af, at de ikke opfylder alle kravene.

Du skal derfor se dig godt for, når du køber vinen, for at være helt sikker på, at det produkt, du køber, er, som du forventer.

De krav, der bliver stillet fra Association des Vins Naturels, er som følger:

  • Man skal bruge økologiske eller biodynamiske druer i produktionen af vinen.
  • Man må ikke bruge kunstvanding i vinmarkerne
  • Druerne skal håndplukkes
  • Der må ikke tilføjes sukker, bakterier eller gærceller til vinen
  • Man må ikke justere syreniveauet
  • Smagsregulerende stoffer må ikke tilføjes
  • Vinen skal ikke klares eller filtreres
  • Man må ikke manipulere med vinen ved at bruge centrifuger, micro oxidation, cryoextraction eller lignende
  • Man må ikke tilsætte svovl, og vinen må ikke stabiliseres på anden vis. Det være sig med kuldebehandling, sterilfiltrering, pasteurisering eller lignende

Der er som sagt ikke nogen officiel kontrol af, om producenterne overholder de opstillede krav, men der bliver større og større efterspørgsel på naturvin, så det er i bøndernes egen interesse at opfylde kravene for at kunne dokumentere, at deres vin er produceret efter alle kunstens regler.

Idet der ikke er nogle officielle krav til vinen, er det dog op til den enkelte forhandler og sommelier, hvad han vil kalde en naturvin.

Husk også på, at selvom der ikke bliver tilsat svovl til vinene, vil de stadig indeholde en lille mængde svovl. Når druerne gærer, bliver der nemlig dannet svovl i den naturlige proces. Derfor kan du ikke helt undgå svovl i vinen.

Europas naturvine

Der bliver produceret naturvine i hele verden. Selvom det stadig er et forsvindende lille antal vinhuse, der laver naturvin, kan du stadig være heldig at finde spanske, franske, italienske og tyske naturvine. Det er et marked i fremgang, og der sker en hurtig udvikling i både dyrkning og vinificering af saften. Derfor kan det kun gå fremad med produktionen af naturvin.

Køb naturvin

Når du køber naturvin, er der et par ting, du skal tage højde for. For det første må du ikke forvente, at vinen smager som den konventionelle vin, du er vant til. Det smager ikke engang som økologisk vin. Derfor skal du sætte din næse op til en overraskelse. Også selvom du køber vin fra et hus, du kender i forvejen.

Fordi den bedste naturvin bliver produceret, som den gør, uden tilsætningsstoffer og med så lidt intervenering som muligt, kan man ikke være sikker på et ensartet produkt. Ikke engang fra flaske til flaske.

Derfor er forventningerne til vinen også, at både duft og smag skal overraske. Man kan ikke forvente at få et produkt, man kender smagen på, så derfor bliver der gjort meget ud af, at man skal lade sig overraske. Måske smager vinen af eddike, og måske smager den pragtfuldt. Men hvordan mon den smager næste gang, du køber en lignende flaske? Det er en del af oplevelsen, når du drikker vinen.

Du vil måske opleve, at vinen er dyrere end konventionel vin. Det er den, fordi det er dyrere at producere vinen kun med håndkraft, og fordi den kun bliver lavet i små årgange. Alt i alt er det altså et unikt produkt, du køber, og det skal du betale lidt ekstra for.

Er naturvin godt for helbredet?

Man kan argumentere for, at hvis du drikker naturvin, indtager du kun den rene gærede druesaft uden alle mulige tilsætningsstoffer. Derfor kan man med en vis sandsynlighed sige, at det er bedre for dit helbred end, hvis du drikker almindelig vin.

Et er dog sikkert. Og det er, at naturvin er bedre for miljøet og for naturen. Det bliver produceret på så skånsom en måde som muligt. Ved at der hverken bliver tilført sprøjtemidler, gødning eller kunstvanding, manipulerer bonden så lidt som muligt ved den jord, hans vinstokke står på. Da der heller ikke bliver brugt store tunge maskiner, forbliver jorden let og luftig og bliver ikke kørt sammen af maskinernes vægt.

Den skånsomme dyrkning af vinen er derfor godt for det generelle klima, for det lokale klima og faktisk også for biodiversiteten. Idet der ikke bliver kørt på jorden med tunge maskiner, og der ikke bliver tilført kunstig næring eller gifte til jorden, kan den udfolde sig som den vil, sådan at andre planter og smådyr, for ikke at tale om de vigtige mikroorganismer, kan leve i fred.

Hvis du er interesseret i naturvin, kan du altid kontakte os hos Laudrup Vin. Vi står klar til at hjælpe dig, så du får bestilt en vin, der falder i din personlige smag.
 
Vi tilbyder nem og hurtig levering i hele landet inden for 1-3 hverdage. Husk på, at vi desuden tilbyder fri fragt ved ordrer over 1500 kr. til brofaste øer i Danmark.