- 2020Sorì della Sorba 'Solo per Amore' Langhe Rosso MagnumTilbudspris 875,00 DKK Regulær pris 1.398,00 DKK
Omtanke for naturen er naturligvis ikke gået hen over hovedet på verdens vinbønder, og udbuddet af økologisk vin bliver hele tiden større. Heldigvis bliver bønderne også bedre og bedre til at få vinen til at smage mindst lige så godt, som den konventionelt producerede vin, vi er vant til at drikke.
Hvis en vinproducent gerne vil have sin vin certificeret økologisk, er det imidlertid ikke bare sådan lige. Det er dyrt, og der er nogle meget strikse krav til produktionen af vinen. Der er naturligvis vinbønder, som gerne står dette igennem, for at få det eftertragtede certifikat.
Der er dog også vinbønder, som ikke ønsker at reklamere med, at deres vin er økologisk, fordi de vil have, at kunderne køber deres vin for smagen og ikke, fordi den er produceret økologisk. Det kan man da kalde et princip.
Faktisk er der rigtig mange vinproducenter, der allerede producerer deres vin efter meget bæredygtige og miljøvenlige principper og metoder. Det gør de ud fra den betragtning, at hvis de behandler deres jord på den bedst mulige måde, får de også de bedste resultater. Dette udløser dog bare ikke en øko-certificering.
Økologisk vindyrkning
Når man skal dyrke sin vin økologisk, kræver det, som med al anden økologisk landbrug, at man helt undlader eller i hvert fald minimerer brugen af sprøjtemidler og kunstgødning. Afhængig af i hvilket land, man dyrker sin vin, er der forskellige regler og bestemmelser for præcis, hvilke stoffer man må og ikke må bruge.
I Europa er det kun lidt over halvdelen af de konventionelle sprøjtemidler og gødningsprodukter, man må bruge, når man laver økologisk vin. Samtidig er der krav til mængder og hyppighed af brugen.
Kravene til tilsætningsstoffer, som kan tilsættes vinen både på marken og i kælderen, er høje. Når man bearbejder druerne til vin, kan der traditionelt tilføjes et antal tilsætningsstoffer, for at få vinen til at smage på den ønskede måde. Hvis du er økologisk vinbonde, må du kigge andre veje. Der er enkelte tilsætningsstoffer, som du gerne må bruge, men heldigvis er mange vinbønder gået i gang med at finde naturlige metoder til at opnå de samme resultater.
Vinbønderne opnår faktisk så gode resultater med deres økologiske produktion, at vinene derfra kan måle sig med konventionel vin. Det er dog stadig under 10 % af vindyrkning på verdensplan, der er dyrket økologisk, men tallet er i stigning, så der er altså gode udsigter, hvis du vil hælde økologiske dråber i dit glas.
Biodynamisk vin
Hvis du vil gå endnu længere end økovin, så kan du prøve biodynamisk. Dette er et princip, som er i stigning indenfor mange områder, og det går i al sin enkelthed ud på, at leve og producere i pagt med naturen, Moder Jord og Kosmos.
Helt enkelt er det så i sagens natur ikke alligevel, men vi skal alligevel forsøge at forklare begrebet og hvordan, man bruger det i vindyrkning.
Biodynamisk vin bliver dyrket ligesom økologisk vin. Reglerne og kravene er bare endnu strengere for, hvilke tilsætningsstoffer og metoder, man må benytte sig af. F.eks. bliver biodynamisk vin ofte produceret med minimal brug af maskiner og konventionel gær. Til gengæld bruger man ofte en astronomisk kalender, hvis man dyrker vin biodynamisk. Det har nemlig noget at sige for udbyttet og kvaliteten af vinen, hvordan kosmos, planeter, Solen, Månen og Jorden selv spiller ind i processen.
Principperne, der ligger til grund for denne måde at dyrke vin på, stammer fra den østrigske filosof Rudolf Steiner. Han havde en måde at se verden på, hvor alting spiller sammen som et hele og påvirker hinanden i alle processer.
Man kan måske mene, at det bliver lidt for religiøst og New Age-agtigt, men ikke desto mindre oplever de biodynamiske vinbønder en fremgang i både høstudbytte og kvalitet af deres druer. Så måske er der noget om sagen. I hvert fald skaber de gode resultater en øget opmærksomhed for denne omfattende måde at dyrke vin på.
I økologisk vindyrkning handler det meget om, hvad der er i vinen af forskellige stoffer, mens det i biodynamisk vin handler mere om, hvad man gør med vinen og hvornår, man gør det. Der er selvfølgelig også strenge regler for, hvad der må være i vinen af tilsætningsstoffer, men det er mindst lige så vigtigt, hvordan vinen er blevet dyrket.
Økologisk rødvin og hvidvin
Over hele verden bliver der produceret mere og mere økologisk og biodynamisk vin. Der bliver lavet både økologisk rødvin og økologisk hvidvin, og for begge typer af vin gælder det, at den bliver bedre og bedre i takt med, at vinhusene får udviklet deres metoder. Når man skal behandle vinen på anden vis, end man er vant til, kan det godt tage noget tid at tilpasse processen.
Der var engang, hvor du ville blive overrasket over at finde en økologisk vin, der smagte godt. Men tiderne ændrer sig, og i dag er det heldigvis ikke noget særsyn at få fingrene i en dejlig økologisk rødvin, som både smager fantastisk, og som er god ved miljøet.
Hvis du vil gå endnu længere end til biodynamisk og økologisk hvidvin og rødvin, så kan du se dig om efter naturvin. Det er en type vin, som bliver mere og mere almindelig, og som kræver lidt øvelse at forlige sig med.
Hvis du er interesseret i økologiske eller biodynamiske vine, kan du altid kontakte os hos Laudrup Vin. Vi står klar til at hjælpe dig, så du får bestilt en vin, der falder i din personlige smag.
Vi tilbyder nem og hurtig levering i hele landet inden for 1-3 hverdage. Husk på, at vi desuden tilbyder fri fragt ved ordrer over 1500 kr. til brofaste øer i Danmark.