Rødvin
Rødvin er den type vin som bliver nydt allermest af, særligt i Danmark, hvor vi nyder rødvin både sommer og vinter. Hvilken vin du skal vælge er op til dine smagsløg, men ikke alle vine passer til alle madretter.
1. Forstå de grundlæggende typer af rødvin
Der findes mange forskellige typer rødvin, men de mest populære er:
- Pinot Noir: Lette vine med delikate noter af røde frugter som jordbær og kirsebær.
- Nebbiolo: Kendt fra Piemonte og Baralo-området. Lys farve med duft af bl.a. kirsebær og kraftige tanniner.
- Sangiovese: Kendt fra Toscana, hvor Brunello-området er i højsædet. Frugtig og krydret med lidt noter af tomat.
- Tempranillo: Kendt. fra Spnien, særligt Riooja og Ribera del Duero. En kraftig vin med fokus på krydderier.
- Syrah/Shiraz: Krydret og intens, ofte med noter af peber og mørk frugt.
- Cabernet Sauvignon: Kendt for sine dybe smage af mørke frugter og tydelige tanniner.
- Merlot: Blødere end Cabernet Sauvignon, ofte med smage af bær og chokolade.
- Zinfandel: Kan variere fra let og frugtig til tung og rig, ofte med noter af brombær og krydderi.
2. Vælg vin efter tilbehør og kød
I mange år har man parret vin og primært kigget på kødtypen, men tilberedningsmetoden er mindst lige så relevant og det samme er tilbehøret.
Den lidt simple måde at gribe det vin og madparingen an er at kigge på kødet:
- Til kraftige retter som rødt kød, vælg en fyldig vin som Cabernet Sauvignon eller Syrah.
- Lettere måltider: Til retter som kylling eller svinekød, vælg en lettere vin som Pinot Noir.
Men har man modnet svinekød med grill stegekorpe, man det være man skal ændre fra Pinot Nior til fx Syrah eller Tempranillo. Kraftig stegeskorpe har nemlig en mørkere smag pga kamarelisering der sker hvis kødet grilles.
Grøntsager kan også have stor indflydelse på måltidets smag, så her er lidt nogle klassiske vinparinger:
- Grillede tomater vil gøre Sangiovese oplagt vinparing.
- Svampe og Pinot Noir eller Nebbiolo er også oplagte paringer.
- Kraftig peber-sauce vil gøre Syrah/Shiraz en oplagt partner.
- Hvidløgsbaseret tilbehør vil gøre Syrah eller Rhône-vine meget oplagte.
3. Vurdering og anmeldelser
Tjek anmeldelser fra vinanmeldere og forbrugere. DEr findes et utal af anmeldere, hvor de hver i sær har hver deres profil og stil. Vi har en håndfuld tillidsfulde anmeldelere som vi kigger på, og opdaterer løbende vores produkter når de bliver anmeldt af diverse anmeldere.
Med de anmeldere får du således en uafhængig vinfaglig vurdering af vinens kvalitet, hvor vinene ofte bedømmes fra 100 point-skalaen, eller en stjerne-skala som dog kan variere mellem 5-6 stjerner alt efter medie/anmelder.
4. Pris og kvalitet
Pris er ofte en indikator for kvalitet, men ikke altid. En dyr vin er ikke nødvendigvis bedre end en billigere vin. Prøv at finde en balance mellem pris og kvalitet, og vær åben for at prøve vine fra mindre kendte producenter, som kan tilbyde god værdi for pengene.
5. Opbevaring
Hvis du køber vin til opbevaring, så sørg for at opbevare den korrekt. Vin bør opbevares på et køligt, mørkt sted med stabil temperatur og fugtighed.
Med denne guide bør du være bedre rustet til at finde den perfekte rødvin til enhver lejlighed. God fornøjelse med din vinrejse!
Laudrup vins sortiment
Hos Laudrup Vin forhandler vi et stort udvalg af god rødvin, og vi går efter vine af en vis kvalitet. Der er en tendens i markedet hvor de bedste producenter i højere grad laver økologiske eller biodynamiske vine eller benytter det som rettesnor, men uden nødvendigvis har certifikation.
Vi går ikke decideret efter økologiske vine, men de mest interessante vine er ofte også økologisk produceret, eller benytter præcis samme metoder som kræves for at blive certificeret. Dog vil du se, at mange ikke nødvendigvis er certificeret, da det er en langsommelig og besværlig proces. Dermed sagt er mange af vores vine produceret fulstændig efter økologigske regler og forskrifter, af nogle producenter der brænder meget for god vin og knapt så meget for papirarbejde.
Det som økologi helt konkret hjælper med, er at bibeholde vinrankerne sunde. Når man bruger sprøjtegifte, lærer planterne ikke selv at bekæmpe diverse sygdomme og efterhånden bliver planterne immune og så er producenterne tvunget til at sprøjte endnu mere.
Kan man smage økologi? Nej, økologi har ikke en egen smag, men de har det med at være mere tro mod terroir og det kan give mere koncentration i smagen. I en gennemgang af anmeldte vine fra Wine Spectator, Wine Advocate og Wine Enthusiast fandt man dog ud af at økologiske vine oftere får højere point.