- Producent
- Type
- Varenr.0240.2016
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13.5
- ØkologiskNej
- Drue
Om Zarihs Shiraz by Chris Ringland
I 1920'erne drog ægteparret Ingrid og Hans Christensen fra Odense ud på en lang rejse. Destinationen var Auckland i New Zealand, hvor de slog sig ned og stiftede de familie. Sådan kan én fortælling indlede en anden, der handler om barnebarnet Chris Ringland, som i dag er en af de mest eftertragtede vinmagere i Australien.
Som 18-årig flyttede den vin-fascinerede Chris fra New Zealand til Australien for at studere ønologi. Siden er flere af hans projekter blevet belønnet med magiske 100 point af Robert Parker for sine vine. Måske var det netop bedsteforældrenes eventyrlyst, der smittede af, da Chris for 15 år siden drog ud i verden for at lede efter nye vinprojekter.
I dag har han indledt et meget spændende samarbejde med Bodegas Borsao i Garnacha-højborgen Campo de Borja, hvor han fik den kontroversielle idé at plante de Syrah-stokke, derr i dag indgår i de fleste af Borsaos vine. Her i hans helt eget projekt (Zarihs) fornemmer man dog for alvor meningen med galskaben: Zarihs by Ringland er lavet på 100% Syrah og fremstår som et pragteksempel på, at alt hvad Chris rører ved, synes at blive til guld.
Vinificering
Vinmarken bag Ringlands Shiraz ligger 600-700 meter over havet og rammes de fleste af årets dage af en kølig brise fra Moncayo -bjerget. Dette er godt for druernes syreindhold, men vinden og klimaet er generelt meget tørt og høstudbyttet lavt, men af meget høj kvalitet. I vinhuset bliver alle klaser afstilket, druerne knust og gæringen igangsat i åbne gæringskar.
Vinen tilbringer derpå 15-20 dage i ståltanke, hvorefter 40% hældes på nye amerikanske fade i 12 måneder, mens de resterende forbliver på ståltankene.
Aroma og smag
Resultatet er en krydret Shiraz med masser af dyb rød frugt, blommer, peber, muldjord, tjære og tobak.
Der er smæk på i intensiteten, men de fine tanniner og den relativt høje syre holder vinen i et flot og rankt greb, der mærkes i form af en bemærkelsesværdig men yderst klædelig friskhed. Vinen er endnu ungdommelig med en fyldig fadsmag, som vil blive mere integreret med årene.
Serveringsforslag
Drikkes den nu, anbefaler vi et par timers iltning inden brug. Servér ved 13-15 grader til kraftige og krydrede retter fra gryden eller grillen.
Anmeldelser og point
93 point - Wine Spectator og Value pick of the Week, juni 2020:
“This red marries the ripe fruit and toasty oak of the international style with a savory, rustic character. A thick, polished texture, supported by well-integrated tannins and balsamic acidity, carries dark plum, black pepper, soy sauce and loamy earth flavors that are seamless and long.” 91 point - James Suckling, juli 2019 A brambly blackberry nose with dark cherries and a tarry edge, too. The palate has cola, smoky, savory appeal and a dark-chocolate and dark-cherry core. Drink now or hold.
5 stjerner - Thomas Rydberg