- Type
- Varenr.3601.2020
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilRank & intens
Château Branaire-Ducru, klassificeret som 4. Cru i 1855, har opnået stor berømmelse for sit friskt farvede og blomstrede billede af venstrebreds-appellationen Saint-Julien, hvor man netop er kendt for at producere nogle af de mest elegante og sofistikerede Cabernet Sauvignon-baserede vine i Bordeaux. Vinhuset blev grundlagt i 1680 af Jean-Baptiste Braneyre og har gennem årene opbygget et ry for kvalitet og håndværk. I dag ejes og drives slottet af Patrick Maroteaux, som siden overtagelsen har hanket gevaldigt op i traditionerne for at vinen tilbage på højeste samtidsniveau.
Dyrkning og vinificering
Château Branaire-Ducru strækker geografisk sig over 60 hektar vinmarker, hvor jordbunden hovedsageligt består af grus, der giver fremragende dræning og varme til vinstokkene. Druesammensætningen på disse inkluderer Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (22%), Petit Verdot (4%) og Cabernet Franc (4%), og vinmarkerne plejes nøje for at sikre druer af høj kvalitet.
Høsten foregår manuelt for at være helt sikre på, at kun de bedste druer udvælges. Efter høsten gennemgår druerne endnu en grundig sortering og dernæst afstilkning, før de gærer i temperaturregulerede rustfri ståltanke. Vinen gennemgår derefter malolaktisk gæring for at blødgøre syren og forbedre kompleksiteten, og endelig lagres den så i 16-20 måneder (afhængigt af druesort) på franske egetræsfade (heraf 60-65% nye) for at tilføje dybde og struktur.
Aroma og smag
Château Branaire-Ducru præsenterer sig i glasset fra sin dybeste, rubinrøde side med lilla nuancer, der begynder at changere mod det mere udpræget dybrøde efter de første ca. 5 leveår. Næsen er kompleks og elegant med utrolig mineralsk finesse og floralitet; liljer og syrener svæver lifligt til tops , inden du når ind til substansen ved de intense solbær - crème de cassis - samt både blommer og kirsebær, der desuden suppleres af subtile noter af cedertræ, tobak, vanilje, skovbund, våde sten og de finneste krydderier.
I munden er vinen fyldig og velafbalanceret med en silkeblød tekstur og fine tanniner. Eftersmagen er lang, vedvarende og mineralsk dirrende med en perfekt balance mellem friskhed og dybde .
Serveringsforslag
Château Branaire-Ducru er en alsidig vin, der kan nydes nu eller lagres i mange år for at udvikle yderligere kompleksitet. Den passer fremragende til rødt kød som oksefilet eller lammekoteletter, vildtretter og rige, smagstunge gryderetter samt stegte portobellosvampe med rødvinssauce til i kødfri køkken.
For at få den fulde oplevelse bør vinen serveres ved en temperatur på 16-18°C og gerne dekanteres en time før servering.
Anmeldelser og point
94 point - Robert Parkers' Wine Advocate, april 2023
The 2020 Branaire-Ducru will require more patience than the supple, sensual 2019, but it is another strong effort for this overperforming estate. Wafting from the glass with aromas of crème de cassis, plums, pencil shavings, petals, burning embers and discreet hints of new oak, it's medium to full-bodied, deep and layered, with a concentrated core of vibrant fruit and fine but youthfully firm tannins that assert themselves on the gently chewy finish.
94 point - Wine Spectator, marts 2023
"This has a lovely floral lead followed quickly by a very pure and precise beam of cassis and bitter plum fruit. Shows ample structure but this is fine-grained and almost silky in feel, while subtle dark tea, savory and iron notes peek through on the lengthy finish. Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot and Cabernet Franc. Best from 2026 through 2038. 12,000 cases made, 1,800 cases imported."
95 point - Decanter