- Varenr.4704.2018
- ØkologiskNej
- Primær Drue
Om Château Soucherie Coteaux du Layon Chaume Premier Cru
Chaume er en af de mest anerkendte kommuner, når det kommer til Coteaux du Layon-vin fra Loire. Samtidig er det navnet på denne eksklusive Primer Cru fra Château Soucherie, der i modsætning til vinhusets andre søde vine laves på helt friske, senthøstede Chenin Blanc-druer (ingen botrytis her) fra 60 år gamle vinstokke. Dermed opstår en renere, mindre krydret men til gengæld ekstraordinært dyb og foldkommen smag.
Høst og vinificering
Når man laver sød vin af denne kaliber, er det essentielt for hver en drue, at den endnu har sin friske, livsnødvendige syre intakt, samtidig med at sukkerindholdet er så højt som muligt uden at kamme over. Selvom de kommer fra den samme mark, opnås denne balance aldrig på samme tid, og derfor høstes de over mange omgange, inden høsten er i hus.
I kælderen presses druerne nænsomt, og mosten gæres i egetræsfade op til 12% alkohol, hvilket efterlader 140 g restsukker pr. liter. Efter gæringen fortsætter fadlagringen i 9 måneder på franske barriques (50% nye). Dermed øges vinens fylde og kompleksitet på en måde, der minder mere om de største tørre hvidvine fra Loire og Bourgogne - blot til dessertbrug.
Aroma og smag
Den færdige vin har på den baggrund opbygget en klar gylden og dyb farve, der bliver matchet af tropiske frugtnoter à la ananas, mango og fersken samt citrusfrugter og sødmefulge krydderier.
Samtidig rammes tungen af en konstant spænding og friskhed fra den rene frugtsyre og det mineralske skifer-præg, der gør smagen og i særdeleshed eftersmagen saftig og livlig snarere end cremet
og fed.
Serveringsforslag
Nyd den til friske frugtsalater eller isdesserter med frugt og vanilje eller til cremede oste àla Brie og Camembert. Også til mørkere og mere intense desserter, hvor sommelierer ofte anbefaler søde røde vine, kan den i kølvandet på et stort måltid udgøre et forfriskende og velfungerende alternativ.
Vi anbefaler servering ved 10-12 grader inden for de næste 10-15 år.