Ved bredden af Minho-floden, der deler Portugal og den nordspanske region Galicien, ligger Vinho Verde-subregionen Monção & Melgaço, hvor gamle stokke på den emblematiske Alvarinho-drue holder stædigt fast i de granitholdige bjergsider. Alvarinho, som i Spanien kendes som Albariño, er druen, der giver områdets dybeste, mest strukturerede vine, og i denne ensomme majestæt fra Landcraft bekræftes denne status gennem alle facetter.
Vinificering
Den specifikke mark har en sydvestlig eksponering, hvilket giver et solfyldt men også vind-eksponeret terroir, der varetager Alvarinhos høje syre og præger vinen i en unik retning. Målet med vinfremstillingsprocessen er derfor at respektere at minimere antallet af forstyrrende indgreb for i stedet at maksimere terroirets udtryk. Dette sker ved at koldmacerere druerne i 12 timer efter høst (dermed kan man undgå at svovle dem, mens mosten undervejs gives lidt ekstra nerve og tekstur fra skalkontakten), inden mosten påbegynder sin gæring på markens egen vilde gær.
Efterfølgende lagres vinen på de fine gærrester i rustfri ståltanke. Efter 8 måneder med jævnlige omrøringer (battonage) af gærresterne, der giver kant og fylde på druernes egne præmisser, filtreres vinen nænsomt, hvorefter den hældes på flaske.
Aroma og smag
I glasset kredser indtrykkene i særdeleshed om Alvarinhos strukturelle sider, der er "all in" på syre, mineralitet og tørhed - tilsat dragende gule frugtnoter på andet parket, der til sammen indbyder til gastronomiske stunder.
I næsen handler det mere konkret om saft og skal fra friskplukkede citroner tilsat frugten men også en tand af bitterheden fra sydens grapefrugter, inden mere tropiske noter af banan, fersken og mango hopper ombord. På tungen er vinen igen udtalt mineralsk; tør med et saltet touch uden på den mediumfyldige, muskuløse krop og den langstrakte, frugtfyldte og bævrende eftersmag.
Serveringsforslag
Hjemme i det nordlige Portugal serveres denne vin til alle former for fisk og skaldyr, der typisk har været en tur på panden eller grillen for at opsamle en ekstra smagsrigdom. Du kan dog ligeledes servere den til alt fra kylling med syrligt/citronbåret tilbehør samt til alle mulige former for paella eller sommerfriske pastaretter.
Vi foreslår, at du serverer den kølig men ikke for kold, da det kan camouflere frugten og skævvride balancen. Omkring de 10 grader stråler den til gengæld evigt klart og lyst.
Da vinen kommer fra et spritnyt vinhus, har den endnu ingen "track record", men det er vores vurdering, at den kan lagres og også udvikle sig i en progressiv retning inden for de kommende 7-10 år.