- Producent
- TypeHvidvin
- Varenr.5599.2024
- LandItalien
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent12
- ØkologiskJa
Vignolo Bianco er Peter Vinding Diers' første hvidvin fra enkeltmarken "Vignolo", som ellers er mest berømt for at huse en af hans største rødvine. Her gælder det dog i stedet den lokale druesort "Grillo", som med sit friske citrustouch og syditalienske glød udmunder i en vin, der balancerer det mineralske med det fyldige og det nærmest ruskende strukturerede.
Det særlige ved Vignolo-marken er dens østvendte beliggenhed med let skrånende parceller samt den tydeligt mærkbare forskel i dag- og nattemperatur i sommermånederne. I samspil med jordbundsforholdende, der byder på en blanding af vulkansk jord og sand fra et fossilt koralrev over den reneste kalksten, ser Peter derfor mange gode grunde til at lave hvidvin, og tak da lige for det!
Vinificering
I marken høstes druerne ved håndkraft ved perfekt modenhed.
I vinhuset presses de nænsomt og lagres så på en kombination af brugte barriques og rustfri ståltanke, hvor omrøringen af gærresterne bidrager med ekstra kompleksitet og fylde. Derefter tappes vinen på flaske uden først at filtrere.
Aroma og smag
Op ad glasset lokker den færdige vin med intenst aromatiske hints af limeskal, hvide citrusblomster, honning og dertil saftige gule frugter i en alt i alt kompleks og harmonisk duft, der øges betydeligt med lidt ilt.
På tungen følger vinen op med en sprudlende energi fra den veldoserede syre, som supplerer en lidt over mediumfyldig krop og en signifikant, struktureret eftersmag med let bitre træk, der gør den robust i mødet med selv kraftigere anretninger på middagstallerknen.
Serveringsforslag
Vi anbefaler dermed at servere den til grillet hummer, blæksprutte eller dorade samt til en delikat omgang safranrisotto eller mellemlagrede oste med syrligt kompot.
Servér vinen ved 8-10 grader og nyd den i op til 10 år fra høståret.
Anmeldelser
Årgang 2022:
6 stjerner - Børsen, maj 2025
"Charmerende og kompleks duft af lime, citrusblomst, kalk og pære. Cremet fylde med mineralsk smag, hvor syrlig citrus møder en anelse sødme, der balanceres af syren og et strejf af salt i den lange, tørre eftersmag, som ender på en let, bitter note. Velegnet til bl.a. grillede skaldyr som jomfruhummer, blæksprutter, havtaske og pighvar."
- Ole Troelsø