Chablis

Chablis er en særdeles velkendt fransk vinregion, som er beliggende i den nordlige del af Bourgogne og er Frankrigs tredje nordligste vindistrikt lige efter Champagne og Alsace. Regionen producerer udelukkende vine af druen Chardonnay, som du kan finde et stort udvalg af her hos Laudrup Vin. Det er vin med helt særlige smagsnuancer og kendetegn, som ikke er til at tage fejl af.

Det kølige klima i Nordfrankrig er med til at give en tør og frisk vin, der kan nydes afkølet for sig selv, når du vil give hverdagen lidt ekstra smag, eller i forbindelse med måltider. I modsætning til mange andre Chardonnay hvidvine er vinen fra Chablis ikke lige så fed og alkoholrig, og har derfor både en fin elegance og lethed over sig.

Hos os finder du blandt andet de populære og delikate Petit Chablis og Chablis Grand Cru. Vinene ligger i en lidt højere prisklasse, men er i den grad alle pengene værd. Inden for Chablis er der noget til enhver smag, og hvis du finder din yndlings iblandt, har du mulighed for at købe kasser af 6 og 12 styks til fordelagtige priser.

Vis som Gitter Liste

11 produkter

Faldende orden
pr. side

Hvad er historien bag vinregionen Chablis?

Chablis blev etableret som vinregion i 1938, men har en meget længere baghistorie. Man mener nemlig, at vinmarkerne har eksisteret helt tilbage til før romertiden. I det 17. århundrede begyndte englænderne at importere vine fra regionen, og sidenhen er der blevet eksporteret enorme mængder – herunder til Danmark.

Chablis bliver - som tidligere nævnt - produceret i den nordlige del af Bourgogne. I denne del af Frankrig er jordbunden ganske unik, og derfor er vinene fra Bourgogne særligt eftertragtede. Jordbundens unikke sammensætning består af flere typer jordbundsler og er samtidig rigt på kalk og mineraler, som skaber de bedste vækstbetingelser for druer til vindyrkning.
 
Regionen er yderligere kendt for at skille sig ud med en jordbund bestående af havbundssedimenter, kimmeridge-kalk og ældgamle fossiler, der giver vinen den unikke smag, som er eftertragtet i hele verden. Det er også en af årsagerne til, at vinene ligger i den højere prisklasse - særligt Chablis Grand Cru, der er beliggende i den øverste del af regionen. Det er i disse rækker, at druerne er højteksponeret for de gyldne solstråler, der er med til at give dem en særligt lækker smag og finesse over sig. Serein-floden løber gennem Chablis-området i Frankrig, og alle Grand Cru-vinmarkerne og mange af Premier Cru-vinmarkerne er plantet langs floden.


Der er mange parametre, der spiller ind i produktionen af vinene som samtidig er med til at klassificere de forskellige vine efter kategorier. I Frankrig er der stringente krav til, hvornår den enkelte vin må kalde sig det ene eller det andet.

 

Regionens klassifikationssystem bestående af fire niveauer

  • Regionen har sit eget klassifikationssystem, som består af fire niveauer, og du kan læse mere om herunder:
    Petit Chablis: Produceres i de lavest liggende områder, og vinområdet er den dag i dag stadig åbent for udvidelse. Her får du høj kvalitet i en billig prisklasse.
  • AOC Chablis: Her kommer vi et stykke længere oppe i højdeniveau, hvor vinmarkerne til AOC Chablis ligger placeret. Faktisk ligger over halvdelen af vinmarkerne i Chablis placeret netop her, og derfor udgør det også den største andel af Chablis hvidvin. På grund af det store geografiske område er vinen også præget af en større variation i smag og farve, der bl.a. afgøres af graden af soleksponering.
  • Premier Cru: I det næsthøjeste niveau ligger udvalget af Premier Cru placeret. I dette højtstående område er der i skrivende stund 89 vinmarker repræsenteret, der har lov til at pryde deres etikette med Premier Cru-mærkatet. Denne vin ligger også højere rent prismæssigt.
  • Chablis Grand Cru: I det allerhøjeste niveau finder du Grand Cru, der er toppen af poppen inden for Chablis. I alt er der blot 7 vinmarker, der kan klassificere sig som Chablis Grand Cru. Denne type er derfor eftertragtet over hele verden og ligger derfor også i en højere prisklasse end de andre varianter. Faktisk udgør denne vin blot 3% af den samlede produktion af Chablis. Den unikke geografiske placering giver en aromatisk hvidvin, der samtidig har godt af at lagre. Det anbefales at lagre denne type vin mellem 5-10 år. 

 

Har du brug for hjælp til at finde den perfekte Chablis vin?

En Chablis er en vin med masser af gode muligheder. Med forskellige kategorier kan du nemt finde en vin, der passer til din unikke lejlighed - hvad end du ønsker at nyde den alene eller sammen med dem, du holder af.
 
Af serveringforslag anbefaler vi hos Laudrup Vin flere forskellige muligheder. Vinene egner sig særligt til fisk, ostebord, salater og skaldyr, og derfor er det et perfekt valg for dig, der mangler en lækker hvidvin til den kolde frokostbuffet. Derudover går østers og Chablis særligt godt sammen, og noget kunne tyde på, at jordbundens sammensætning af havbundssedimenter og gamle fossiler er med til at skabe en rød tråd, når et koldt glas nydes med østers. En Chablis hvidvin kan med fordel også nydes til en romantisk middag med skaldyr eller til den årlige nytårsmenu. Som udgangspunkt anbefaler vi en serveringstemperatur på 7-9 grader.
 
Er du til tør og frisk vin, er Chablis derfor et sikkert bud på en god vin. Du kan give den væk som en gave til jubilaren eller forkæle dig selv med et glas, der kan nydes alene eller til maden. Ofte skal der ikke ret meget til for at løfte stemningen med en god flaske vin.
 
Er du på udkig efter en bestemt type Chablis vin? Eller har du spørgsmål til nogle af vores vine her på webshoppen? Uanset hvad står vi altid klar til at hjælpe dig godt på vej mod din næste store vinoplevelse. Hos Laudrup Vin er vin vores helt store passion, og vi vil derfor gøre vores del for, at du kan få bestilt den helt rigtige vin hjem.
 
Bestil dine flasker allerede i dag og få det leveret inden for 1-3 hverdage. Husk på, at vi tilbyder fri fragt ved køb over 1000 kr. til alle brofaste øer i Danmark.