- Producent
- TypeRødvin
- Varenr.5338.2020
- LandItalien
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14,50
- ØkologiskJa
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
Il Borro er med sine ca. 50% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon og 15% Syrah intet ringere end en vaskeægte supertoscaner, altså en kæmpe Toscana-vin lavet på såkaldt internationale druer (Merlot, Cabernet Sauvignon). Og kvaliteten? Ja den matcher heldigvis kategoriens super navn.
Dyrkning og vinificering
Il Borro arbejder økologisk og bæredygtig. F.eks. bruger de derfor kun naturlig gødning og anvender ingen pesticider i markerne, hvor vilde blomster står i fuld flor mellem græssende får og vinranker. Desuden dækkes deres energiforbrug af solceller, og hver gang de øjner muligheden for at komme lidt tættere på naturens egne processer, griber de den.
I vinhuset søger de også naturlige metoder til at opnå ekstra saft og kraft. Under gæringen hældes 10-20% af den unge most således allerede på andendagen fra for at resten af vinen over de næste par uger kan erhverve sig ekstra meget af alt det gode fra skinkontakten. Ved endt gæring lagres vinen så 18 måneder i egetræsfade fra Allier-skoven i Frankrig. Allier er intet mindre end fad-industriens pendant til Ferrari, og der er dermed ikke noget at sige til, hvis man efter sådan en omgang trænger til lidt restitution. Vinen forbliver derfor på flaske i 6 måneder i Il Borros kældre, inden den frigives.
Aroma og smag
Resultatet er på alle måder både super og toscansk: I næsen emmer det af både frisk og tørret mørk frugt, grillet kød, friske krydderurter, engelsk lakrids, læder, mokka og nyristede espressobønner.
I sine unge år er smagen meget intens, sødmefuld og moden, men Il Borro mister aldrig sin balance, hvilket den livlige og velkomponerede frugtsyre sørger for. Efter 4-5 år i flasken vil de 35% Cabernet Sauvignon træde mere i karakter og gøre vinen lettere på tungen og mere elegant.
Serveringsforslag
Åbner du vinen inden for dens første 8 leveår, anbefaler vi at dekantere den i et partimer før servering ved 15-17 grader. I den tilstand er det en flot ledsager til alle former for braiseret eller grillet kronvildt, vildsvine-ragú eller andre eksklusive middelhavs-klassikere serveret med f.eks. rodfrugter, pasta og/eller svampe.
I årets mørkeste måneder kan man så nyde resten af flaskens indhold foran pejsen.
Anmeldelser og point
96 point - James Suckling, april 2024
"This is a round and rather juicy young wine with blackberry, chocolate and grilled meat notes. Full and layered with very fine tannins that are well integrated and a bright finish. Lively at the end. A blend of 35% cabernet sauvignon, 50% merlot and 15% syrah. 50% aged in 20-hectoliter casks. From organically grown grapes. Needs three or four years to come together."
93 point - Robert Parker's Wine Advocate, marts 2024
"The organic Il Borro 2020 Il Borro (in a heavy glass bottle) is a big-boned Bordeaux blend of Merlot, Cabernet Sauvignon and Syrah. The wine shows a lot of oak that comes off as toasted spice, coconut or buttered almond. There is a distant note of dried dill, probably in the pyrazine family of the Cabernet Sauvignon, but it dissipates within the context of the big, ripe black fruit at the core. From a hot vintage, you get a lot of richness and fruit weight."