Bourgogne

Bourgogne anerkendes traditionelt som den region i Frankrig, der producerer den bedste vin. Da munkene i middelalderen begyndte at inddele jorden i Frankrig efter, hvor god den var til at dyrke vin, og hvilke druer der passede bedst til den givne jordbund, fik regionen toppoint.

Egentlig er det kun en ganske lille del af regionen Bourgogne, der henvises til, når man taler om vin, men sikke en del. Jordbunden, eller terroiet, er helt exceptionel til at dyrke vin på. I den sidste istid har isen og smeltevandet flyttet rundt på jordlag og mineraler, og har derved skabt et område, hvor forholdene er perfekte til at få det bedste ud af de små druer.

Overordnet set består jordbunden af kalk, ler og mineraler. Det spændende ved jorden er blandt andet, at sammensætningen af jorden varierer meget fra mark til mark. Ja nogle gange endda inden for den samme mark. Denne variation i jorden er det, der skaber de store og unikke Bourgogne vine.

Vis som Gitter Liste

135 produkter

Faldende orden
Side
pr. side

Bourgogne: Lille region – stor vin

Den del af Bourgogne, som leverer de store vine, er et smalt område delt op i en masse mindre områder. I det følgende vil vi kort nævne områderne fra nord mod syd, og komme ind på de specifikke karakteristika for de enkelte områder. I området bruges næsten udelukkende Pinot Noir og Chardonnay druer til vinproduktion. I den sydlige del dyrkes dog også Gamay druen, som egner sig bedre til det varmere klima.

 • Chablis er det nordligste område. Det er her, du finder de bedste, knastørre hvidvine med god syre, citrus og mineralitet. Området her er kendt for sit kalk terroir, som visse steder består af fossile skaldyr og østers. Måske er det derfor at hvidvine fra Chablis er enestående at drikke til østers? I Chablis dyrkes hovedsagelig Chardonnay druer. Se vores udvalg af vine fra Chablis her.
 • Côte d’Or: Tager vi et hak mod syd, lander vi i Côte d’Or. Den gyldne skråning, som huser noget af verdens bedste vin. Côte d’Or består af to andre skråninger, hvorfra der kommer eksklusive hvid Bourgogne og Bourgogne rødvin.
 • Côte de Nuits: Nordligst på Côte d’Or finder vi Côte de Nuits. Herfra kommer verdens absolut bedste og dyreste rødvine. De er alle lavet på Pinot Noir druen, men har hver deres særlige karakteristika afhængig af hvilken mark, de er dyrket på. Vine herfra navngives efter marken, druerne er vokset på. Indenfor bare seks kilometer finder du både den første og den sidste af Bourgognes Grand Cru marker.
 • Côte de Beaune: Lige syd for Côte de Nuits området starter Côte de Beaune. Dette område er næsten dobbelt så stort som Côte de Nuits, og her skabes fabelagtig hvidvin på Chardonnay druen. I Côte de Beaune skabes hvidvine, der topper cry skalaen.
 • Côte Chalonnaise skaber fantastiske hverdagsvine, som let kommer til at stå i skyggen af Côte d’Or vinene. Og det er en skam, for vinbønderne fra Côte Charlonnaise skaber fabelagtige rødvine og hvidvine. Især kommunen Mercury er kendt for at være den varmeste og bedste rødvinskommune.
 • Mâconnais er især kendt for sine fabelagtige hvidvine. Chardonnay druen står her for 90 % af arealet, der er plantet til med vin. Den sydligste del af området ligger officielt i Sydfrankrig, og det lader sig mærke på blandt andet det varmere klima. Hvis man køber Bourgogne rødvin fra Mâconnais, skal man være opmærksom på, at druen meget vel kan være skiftet fra Pinot Noir til Gamay, som er den herskende blå drue i dette område.
 • Beaujolais ligger som det sydligste område, og betragtes ofte som et særskilt vinområde. På grund af det varmere klima og en jordbund som for det meste består af granit, minder området mere om Rhône, når det kommer til vinproduktion. Også teknikkerne og druen, som her langt overvejende er Gamay, skiller området ud fra de øvrige Bourgogne områder. Beaujolais er især kendt for deres lyse, lette og frugtige rødvine, som fremkommer af Gamay druerne i de rigtige hænder. En vin som sagtens kan måle sig med de andre Bourgogner. 
  Se alle vores Beaujolais-vine her.

 

Forstå din Bourgogne

Når du køber vin fra Bourgogne, kan det godt være svært at holde rede i det komplicerede klassifikationssystem, de holder sig. Det stammer til dels fra munkene, der opdelte og klassificerede jordene i området, og dels fra en senere jordregistrering. Som udgangspunkt gælder klassificeringen kun for Pinot Noir druen, da det var denne, de gamle munke dyrkede på markerne. De brugte klassificeringen til at udvælge de bedste marker til de bedste druer, og på den måde lagde de grunden til den vin, vi får i dag, og det Cru system, der bruges til at vurdere de færdige vine, og udfærdige etiketterne med de korrekte oplysninger.

 • Grand Cru er den øverste klassifikation i Bourgognens kvalitetspyramide. Det er kun ca. 1 % af vinen i Bourgogne, der klassificeret som Grand Cru. Derfor kan den også være virkelig svær at få fingrene i og få råd til.
 • Premier Cru: Næst efter Grand Cru kommer Premier Cru. Vin, der gives denne klassifikation, er førsteklasses vin i en given kommune. Der er ca. 9 % af Bourgognes vinproduktion, der får Premier Cru stemplet.
 • Village – kommunevine: Hvis en Bourgogne vin har navn efter den kommune, den er skabt i, kaldes det er village klassifikation. Der er 44 kommuner i Bourgogne, og vinene kan både have navn efter kommunen og efter den mark, den er dyrket på. Ca. 38 % af Bourgognes vin er klassificeret som kommunevin.
 • Regionale appellationer: Hvis vinen ikke har angivet et kommunenavn eller et marknavn, er det ”bare” en Bourgogne vin. Altså en vin produceret på en regional appellation. Et område, der er registreret, som dyrkende en bestemt vin. Det er ca. 52 % af al vin i Bourgogne, der er fra regionale appellationer.

 

Find den rigtige Bourgogne rødvin og hvidvin

Med vin fra Bourgogne går du aldrig helt galt i byen med hverken hvidvin eller rødvin. Du kan finde vine både til hverdag og fest, og hvis du er i tvivl, så er du naturligvis velkommen til at kontakte os her hos Laudrup Vin.