Rioja

Siden Michael Laudrup og Per Buhl i 1993 hentede de allerførste flasker Muga til Danmark, har Rioja været en indgroet del af vores dna.

I dag har vi således et stort udvalg af vin Muga og andre førende producenter i netop Rioja, der på mange måder er den mest klassiske og højest rangerede vinregion i Spanien.

Se vinene her, og læs meget mere om Rioja-appelationen nederst på siden.

pr. side
Vis som Gitter Liste

54 produkter

Stigende orden
pr. side

Rioja - En vinregion med en stolt historie

Det anslås, at der siden Romertiden blev produceret vin i området i og omkring 'La Rioja, der i dag både er navnet på spaniens mindste administrative region (comunidad) og på vinområdet af næsten samme størrelse. Først fra 1860'erne begyndte området dog for alvor at blive kendt for sin vinproduktion, da vinlusens hærgen i det franske vinlandskab fik mange vinbønder fra Bordeaux til at fylde deres tomme flasker med vin fra Rioja. Enkelte flyttede endda ligefrem selv deres vinproduktion derned, og de tog deres opdaterede viden om opbinding, gæring og fadlagring med.

Dette skulle vise sig at blive startskuddet på et sandt vineventyr for regionen, der i dag er kendt over hele verden for sine krydrede rødvine med Tempranillodruen i hovedrollen.

Igennem årene er der således sket en kvalitetsstigning i vinen fra området, hvilket blot har medført, at endnu flere har fået øjnene op for spansk rødvin af den klassiske skole

De dominerende druer fra Rioja er:

  • Tempranillo - En typisk Rioja rødvin er overvejende lavet på den blå Tempranillo-drue som , som er kendt for sin kraftige smag af syrlige kirsebær, der egner sig helt perfekt til en god middag. Tempranillo har et potentielt højt tannin- og syreindhold, og i de fleste Rioja-vine indgår derfor også en en mindre del af andre druesorter, som gør vinene mere balancerede og bløde.
  • Garnacha - denne spanske rødvinsdrue, der internationelt er kendt som Grenache, er den andenmest plantede drue på verdensplan. Druen er bl.a. kendt for sin lyse farve og sødmefulde, bløde smag af røde bær. I Rioja bruges Garnacha mest som blandingsdrue, hvor den giver lidt sødme og fylde til den mere ranke og stringente Tempranillo. Garnacha har det bedst i det østlige, lidt varmere "Rioja Oriental", hvor den ofte udgør ca. 20% af indholdet i vinene.
  • Viura - Riojas med afstand mest udbredte - og berømte - grønne druesort hedder Viura. Viura kendes også andre steder i Spanien, f.eks. som 'Macabeo' i Catalonien, hvor den blandes med andre druestorter. I Rioja optræder den dog ofte alene, men den giver alligevel mange forskellige slags vin: Fra de helt sprøde og friske, der er lagret i ståltanke, til de fadlagrede og følgeligt federe, mere cremede og undertiden smør-agtige eksemplarer, som i dén grad gør opmærksom på sig plads. Druen egner derfor godt til et bredt spænd af traditionelle madretter inden for spansk og fransk madkultur - heriblandt tapas.

I Laudrup Vin forhandler vi en lang række fantastiske Rioja-vine, bl.a. fra verdenskendte vinhuse som Bodegas Muga, Marqués de Murrieta og Artadi.

Brug for hjælp til at finde den bedste vin fra Rioja?

Hos Laudrup Vin går vi op i at gøre vores kunder rigere på gode vinoplevelser. Derfor tilbyder vi altid vores hjælp, hvis du har spørgsmål til vin fra Rioja.

På vores hjemmeside har vi desuden gjort det nemt for dig at få et overblik over udvalget af spansk vin fra Rioja, idet du igennem vores filtre nemt kan sortere i vores sortiment og vælge din næste Rioja vin ud fra følgende parametre:

  • Årgang - De klassiske vine fra Rioja deles typisk op i fire forskellige kategorier, nemlig: Jóven, Crianza, Reserva og Gran Reserva. Almindelig Rioja "Jóven" har typisk lagret ét år eller mindre, Crianza 2 år, Reserva i 3 år og Gran Reserva hele 5 år. Prisklassen vil derfor typisk variere efter årgang, lige så vel som smagen og nuancerne i den enkelte Rioja vin.
  • Pris - uanset hvilket budget du lægger for dagen, kan du med ganske få klik få vist god vin fra Rioja, der ikke nødvendigvis behøver at koste en bondegård. Tilpas søgningen efter din økonomiske ramme og dan dig et overblik over dine muligheder.
  • Serveringsforslag - synes du også, at det til tider kan virke uoverskueligt at blive klog på, hvilken type vin der egner sig bedst til dagens måltid? I vinbeskrivelserne på hver enkelt vare slutter vi altid med en anbefaling til, hvad du (bla.) kan servere den konkrete vin til. På den måde kan du være sikker på at få den bedste Rioja vin, der kan være prikken over i’et på en udsøgt middag.
  • Økologi - inden for de seneste år er der sket en stigning i interessen for økologisk vin, og det er derfor noget, vi har valgt at imødekomme hos Laudrup Vin. Du har derfor altid mulighed for at få vist vores udvalg af økologiske vine fra Rioja vinområde, så du kan handle kvalitetsbevidst vin med omtanke for miljøet.

Har du brug for yderligere hjælp til at finde en god spansk vin fra Rioja? Du er altid velkommen til at hive fat i os, så vi kan give dig den bedste rådgivning. Vin er vores store passion, og igennem årene har vi udviklet en helt særlig ekspertise inden for branchen.

Der er derfor ikke det spørgsmål, vi ikke kan besvare, ligesom der heller ikke er den lejlighed, vi ikke kan finde den perfekte vin til - hvad end det er til en aften med selvforkælelse eller som gave til en, du holder af.