Familie-traditioner, der følger med udviklingen
Muga-familien er drevet af en fantastisk kærlighed til og stolthed over deres hjemstavn, dens traditioner og køkken. Derfor rækker deres vine også langt ud over dem selv, hvorfor intet overlades til tilfældighederne, hverken i dyrkningen af deres næsten utællelige antal af små marker og parceller i Rioja Alta eller på deres faciliteter i byen Haro. I deres eget bødkeri fremstiller de eksempelvis deres egne egetræsfade i den stil, der passer allerbedst til lige nøjagtig deres ønskede vintyper. Ja faktisk ejer de ikke en eneste ståltank, og dét ser de ingen grund til at ændre på.
På den anden side er vinmager Manu Muga de seneste år begyndt også at arbejde med cement-æg som station på vejen, når en vin skal flyttes fra f.eks. gæringstank til barrique, og kærligheden for tradition og klassik er således langt fra ensbetydende med stagnering: År efter år bygges der på med viden om de særegne egenskaber ved hver eneste mark, druesort og klon, der gør det muligt at dyrke dem på lige præcis den måde, der giver de bedste druer på dét specifikke sted.
Om det virker, kan du jo selv vurdere. I hvert fald bliver "basisvinen" Muga Reserva bedre og bedre for hver årgang, der går, og vi ser ingen grund til, at denne tendens skulle ændre sig lige med det første...
"Bodegas Muga was a must during my afternoon visiting the triumvirate of classic Rioja producers located within spitting distance from each other in Haro. Under Aurora's son, Isaac Jnr, who joined us for the tasting, Muga fostered a reputation for high quality, classic Rioja wine sourced from an almost incalculable number of tiny parcels."
-Luis Gutiérrez, Robert Parker's Wine Advocate