Pinot noir

Ingen rødvinsdruer har helt samme nostalgi og kvalitet knyttet til sig som Pinot Noir - druen bag de ikoniske røde Bourgognevine, som er så eftertragtede, at Pinot Noir i dag dyrkes i næsten alle vinlande verden over.

Derfor har vi opbygget et stort og seriøst udvalg af Pinot Noir, som vi præsenterer dig for på denne side.

Læs mere om Pinot Noir druens forunderlige verden nederst på siden

pr. side
Vis som Gitter Liste

139 produkter

Stigende orden
pr. side
Side

Pinot Noir-druens verden

Et pust fra romertiden og middelalderens munke

Pinot Noir er en enestående druesort med enestående historie, der startede i Bourgogne og i dag har strakt sig langt ud i alle verdenshjørner.

Dens lange historie i Bourgogne-regionen og dens tilstedeværelse i det østlige Frankrig kan spores tilbage til mindst det romerske imperiums tid. Imidlertid var det i løbet af middelalderen, særligt i det 12. og 13. århundrede, at Pinot Noir for alvor begyndte at blive udbredt og dyrket mere systematisk i Bourgogne.

I Middelalderen udviklede Pinot Noir en enorm popularitet hos adelen og kirken, hvor franske munke i Bourgogne havde specialisret sig i dyrkningen og fremstillingen. Bag klostrenes mure satte de deres lid til at undersøge, hvilke betingelser der skulle være opfyldt for at få det maksimale udbytte og - lige så vigtigt - den højeste kvalitet ud af Pinot Noir. Og med deres arbejde opstod et unikt fundament af viden, som nutidens producenter står på skuldrene af og formår at arbejde ud fra.

Navn og karakteristika

Navnet "Pinot" refererer til druens tætte klaser, der ligner en fyrrenål ("pin" på fransk), mens "Noir" indikerer druens mørkefarvede skind. På italiensk kendes den som Pinot Nero (nero = italiensk for sort) og i Tyskland som Spätburgunder (den sentmodnende drue fra Burgund/Bourgogne).

Uanset navnet har alle vine på Pinot Noir en række særpræg, som i de fleste tilfælde giver den en helt unik aroma og smag, der er meget vansakelig for andre druer at efterligne. Dens aroma er i de bedste tilfælde fuldstændigt forførende, men det kræver, at den behandles med nænsomhed og dyrkes de rigtige steder. Med dens tynde skal og sarte profil er den nemlig særligt udsat over for sine omgivelser: Bl.a. er bliver den hurtigt uinteressant, hvis den dyrkes i for høj varme. Samtidig har den dog brug for masser af lys, da den ellers slet ikke modnes til fulde, og så er det også galt.

Den tynde skal medfører også, at Pinot Noir-vine sjældent er særligt dybe i farven. Farvestoffet "antocyanin" sidder nemlig i skallen, og når den er tyndere, giver det sig selv, at der er mindre farvestof at gøre godt med. 

Pinot Noir har derfor også et relativt lavt tanninindhold. Tanniner befinder sig også i skallen, og ud over at tilføje en god portion tørhed, byder de også ind med kropsfylde og intensitet. Uden så meget tannin opleves en rødvin lettere og blødere, og så er der for alvor plads til, at Pinot Noir-druens kæmpe aroma kan få frit spil.

Dyrkningssteder

I vores sortiment finder du ikke kun de ikoniske Pinot Noir-vine fra Bourgogne, men også spændende alternativer fra kølige klimaer rundt om i verden. Udforsk elegante variationer fra Sta. Rita Hills og Sonoma Coast i Californien, oplev den australske terroir, prøv New Zealands friske udtryk og dyk ned i Sydafrikas Hemel-en-Aarde Valley. Hver flaske fortæller sin egen historie, indkapslet i Pinot Noir's karakteristiske kompleksitet.

Ikke kun rødvin

I farten glemmer man nemt, at . Faktisk er det en druesort, der danner fundamentet for mange rødvine og rosévine i hele verden. Her på siden kan du danne dig et overblik over vores udvalg.

  • Rødvin: Det karakteristiske ved rødvin fra Pinot Noir er den lyse, gennemsigtige farve samt noter af frugt og bær. Vinen skal gerne nydes lettere afkølet med en temperatur på under 17 grader. Denne røde drue anbefales til kylling og lysere kødretter men også til mange stegte vegetarretter samt til krydrede anretninger fra fx Mellemøsten eller Latinamerika.
  • "Hvidvin": Pinot Noir er en blå drue, men dens elegante og saftige natur gør, at de letterre pinot noir-vine faktisk kan være rigtig lækre til en god laks eller andre fiskeretter - dog gerne med lit stegeflade, en cremet sauce og noget "mørkt" tilbehør, f.eks. balsamico-glacerede løg og svampe. Pinot Noir som alternativ til hvidvin nydes afkølet og passer perfekt til en særlig middag eller romantisk aften med kæresten.
  • Rosévin: Pinot Noir er kendt for et udbud af forfriskende og sprøde rosévine, der kan nydes hele året rundt men særligt som en kølig forfriskning på en varm sommerdag. Tag den med på picnic ude i det fri eller nyd den hjemme i terrassen med græs under tæerne.
  • Champagne: Faktisk bruges druesorten til fremstillingen af champagne. En champagne på ren Pinot Noir er fx Blanc de Noirs champagne, mens de fleste champagner er lavet på en blanding af Pinot Noir, Chardonnay og evt. Pinot Meunier. Champagne med Pinot Noir er typisk mere frugtig i smagen med hindbær, røde æbler, kirsebær som klassiske smagenoter.

Ønsker du at købe økologisk vin til middagen? Bare rolig: Hos os kan du finde flere forskellige former for økologisk Pinot Noir, der kan sætte et nyt perspektiv på den samlede vinoplevelse.
 

Vi hjælper dig med at finde den bedste Pinot Noir til prisen

Er du på bar bund, når det kommer til valget af din vin? Heldigvis er der god hjælp at hente. Hos Laudrup Vin er vi eksperter inden for vin, og med vores viden og passion for de gyldne dråber, kan vi helt sikkert hjælpe dig med at finde den bedste Pinot Noir til prisen.
 
Derudover kan du på siden her søge efter bestemte kategorier af Pinot Noir, der bl.a. kan deles op efter:
 

  • Land: Som tidligere nævnt er Pinot Noir i dag en druesort, der er udbredt i store dele af verden. Druen trives i et køligere klima, og i varmere lande dyrkes den derfor tæt på hav og køligere områder. På siden her kan du nemt søge på vin efter oprindelsesland - vi har Pinot Noir fra både USA (Californien, Oregon), Australien, New Zealand og flere andre lande... og naturligvis fra Bourgogne!      
  • Årgang: Er du på udkig efter en bestemt årgang af druen, kan du nemt benytte dig af søgefunktionen i venstre bjælke. Vi forhandler flere gode årgange, der hver især adskiller sig på baggrund af sæson og vejr. 
  • Serveringsforslag: Druen har ry for at passe til mange forskellige måltider, og derfor er den også en favorit til enhver festlig lejlighed. Uanset om du ønsker at nyde den til en lækker steg eller en romantisk date med kæresten, er Pinot Noir et sikkert kort at have på hånden. 
  • Prisklasse: Priserne på vores vine spænder vidt, og du kan derfor nemt finde en flaske vin, der passer til dit budget. Derudover kan du dykke nærmere ind i, hvilke typer Pinot Noir du kan finde inden for bestemte prisklasser.

Er du på udkig efter en bestemt type Pinot Noir? Eller har du brug for vejledning til at vælge den helt rigtige flaske vin? Uanset hvad står vi altid klar til at hjælpe dig, så du får bestilt en vin, der falder i din personlige smag.
 
Vi tilbyder nem og hurtig levering i hele landet inden for 1-3 hverdage. Husk på, at vi desuden tilbyder fri fragt ved ordrer over 1500 kr. til brofaste øer i Danmark.