- Type
- Varenr.3680.2010
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- StilKraftig & fyldig
- AnmelderRobert Parker
- Point98
Denne overvældende Sauternes opnåede Premier Cru Classé-status i 1855 og er den i dag et pragteksemplar af racen med sin skarptskårne syre, formfuldendte krop og utrolige kompleksitet.
Vinen består i al sin enkelthed af 90% Semillon og 10% Sauvignon Blanc og er et pejlemærke, et vartegn, en obelisk for enhver, der ønsker for alvor at begribe storheden over verdens mest legendariske dessertvin-type.
Vinificering
I kælderen presses mosten og gæres derpå over mange måneder, indtil gærcellerne ved 14% må opgive at fortsætte. Halvdelen af den unge vin fyldes da på nye egetræsfade, den anden halvdel på ét år gamle egetræsfade, og her bliver de så liggende i 16 til 20 måneder afhængigt af udviklingen.
Aroma og smag
Den færdige vin ender på 14% alkohol, 138 g/l restsukker og derudover en sublimt livgivende syre, der får hver en tår til at stråle af harmoni.
I glasset præsenterer sig med en smuk gylden farve og en intens næse præget af friske og kandiserede citrusfrugter, saftdrivende ferskener, blomsterhonning og milde krydderier. Lagringsnoter som ristede hasselnødder og vanilje supplerer helheden på en elegant måde, der intensiveres og udfolder ekstra dimensioner på tungen.
Smagen er således cremet med en god fylde og masser af spændstighed. Eftersmagen er lang, pebret og frugbåren med en flot friskhed hele vejen igennem.
Serveringsforslag
Nyd denne vin som meditationsvin efter maden eller servér den til intense oste, gerne blåskimmel. Nyd den også til tunge kager og desserter, hvor vinen med sin iboende friskhed løfter helheden til nye højder.
Servér ved 7-9 grader inden for 20, ja hvorfor ikke 30 år? Eller mere...
Anmeldelser og point
98 point - Robert Parker, juni 2024
"One of the highest points of this vertical tasting, the 2010 Suduiraut reveals a dense, powerful bouquet of ripe apricots, exotic fruit, mango, pineapple, saffron and spices. More solar than the 2009 and with a full-bodied structure, it’s rich and concentrated, layered and seamless with a fleshy core of fruit and stunning controlled power, finishing long and mineral with bright acids. This stunning blend of 90% Sémillon and 10% Sauvignon Blanc, harvested between September 22 and November 9 in five tries, was matured for 20 months in oak barrels (50% new, 50% one year) and contains 145 grams per liter of residual sugar.."
95 point - Wine Enthusiast, januar 2014
"This is a gorgeously ripe, opulent wine that shows a rich fruit-salad ripeness, as well as darker notes of botrytis. The wine is full and very ripe with flavors of honey, fennel and lemon, with sweetness balanced by acidity. This is a wine that could be drunk soon but will age magnificently. Drink from 2016."