Don PX Convento Seleccion 1968 er en fantastisk og unik vin. I denne årgang med 94 point af Parker/The Wine Advocate: Pedro Ximénez - i daglig tale PX - bruges over hele Spanien til at opnå søde vine med en forbløffende koncentration og sødme. Mest kendt er druen måske for at bidrage med sødme til 'Cream Sherry', men i praksis laves de bedste eksemplarer i bjergrige områder som her i Córdoba-provinsen, hvor druerne udsættes for større temperaturudsving og bevarer mere af sin naturlige frugtsyre. Producenten Toro Albalá har således som sin specialitet at arbejde med den grønne PX-drue, hvilket sætter sit umiskendelige præg på dette mesterværk. Siden høsten i 1968 har vinen hviket ca. 47 år på amerikanske egetræsfade. På den tid opnås en koncentration af alting, og den krydrede, komplekse aroma, overvældende sødme, imponerende opvejende syre og aldrig sluttende eftersmag taler derfor deres tydelige sprog! Samtidig løftes det hele af en på forunderlig vis næsten svævende lethed, der er svær at beskrive men simpelthen bare må opleves! Nyd dette pragteksemplar af en PX-vin til lagrede skimmeloste, ren højkvalitets-vaniljeis eller måske allersnarest helt alene, hvor de utallige indtryk er så rigeligt en oplevelse i sig selv. 94 point - Robert Parker/The Wine Advocate: Going up the ladder of age, concentration, complexity (and price), the 1968 Don PX Selección aged in American oak butts for some 47 years before bottling, and was never blended with any other vintage. The wine has 340 grams of unfermented sugar and higher acidity given its age, as evaporation in barrel concentrates everything. This is somehow less dense and more pungent than the other old sweet wines, with more spices, lots of cinnamon and cocoa powder. It's more fluid, somehow lighter, and with some notes reminiscent of oloroso and even amontillado. There were 6,900 liters of this wine, which was bottled in various formats, including magnums, three and six liter bottles.
Skriv din egen anmeldelse