- Producent
- TypeHvidvin
- Varenr.5620.2021
- LandItalien
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- StilElegant & kompleks
Fotis hvide, sprøde og subtilt komplekse VIGNA di MILO kommer fra en enkelt lille parcel på østsiden af Etna, hvor en speciel selektion af upodede Carricante-stokke står opbundet via den gamle teknik, "Magliuoli".
Marken passes i hverdagen med de bare næver, og der tilsættes kun naturlige produkter. I vinhuset bruges desuden ingen bioteknologier – vinen flyttes og tappes altid i henhold til månens faser, når dens aromatiske potentiale er på sit højeste, og der hverken klares eller filtreres – alt dette for at sige, at du med denne vin får det ærligst tænkelige, håndlavede produkt, der findes i denne del af Italien.
Vinificering
Dette bringer os med længere ind i vinhuset, hvor den friskpressede most – efter 30 timers bundfældning af de værste uklarheder – gæres på den naturlige gær over 13-15 dage i store 2000-liters egetræsfade. Efter gæringen bliver vinen liggende 12 måneder på de samme fade. 5 gange i løbet af den afsluttende fase flyttes den fra bærmen (gærresterne) og over på nye fade, og så er vinen ellers klar til at blive hældt på flaske. Ingen filtrering, klaring og kun den mindst mulige tilsætning af svovl til stabilisering.
Aroma og smag
Vigna di Milo er i sine unge år fantastisk citrusfrisk og saftig i sin aroma, der ikke springer op af glasset, men hvor saftige citroner, meloner, kvæde, tørrede markblomster og frisk havluft alligevel skaber en oplevelse af smuk kompleksitet – nydeligt komplementeret af surdej og friskplukkede nødder fra lagringen på de fine gærrester.
Smagsmæssigt er Vigna di Milo mediumfyldig, sprød og dejligt energisk på en underspillet måde, der er typisk for kvalitetsvin lavet i dette vulkanske terroir. Afslutningen er cremet og også fyldigere, end man indledningsvis lægger mærke til, og også i andre facetter viser den igen og igen nye sider, man i første omgang ikke fik øje på.
Serveringsforslag
Konklusionen må dermed være, at Vigna di Milo er en virkelig dejlig vin, som vokser yderligere i selskab med mad. Det kunne være i den beskedne ende med saltede mandler og oliven eller til maritim middag med grillede blæksprutter, skaldyrsrisotto, cremede pastaretter og artiskokker.
Vi foreslår dig at nyde den ved 7-10 grader inden for 10 år fra høståret.
Anmeldelser og point
92 point - Vinous, september 2023
"The 2021 Etna Bianco VignadiMilo is refined and savory with a tantalizing bouquet that blends young peach with hints of mint and white smoke. This is silky in texture with medium-bodied weight and mineral-tinged orchard fruits that cascade across a core of brisk acidity. The balance here is utterly fantastic, leaving a saline tinge with lingering nectarine and ginger notes."