- Producent
- TypeHvidvin
- Varenr.0994.2022
- LandPortugal
- OmrådeDOURO
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent12,5
- ØkologiskNej
- Primær DrueBlend
- StilRank & intens
Hold fast på hatten, brillerne og øvrige løsdele, thi her kommer et vinøst stykke Douro-historie, de færreste giver sig selv lov til at smage:
Inóspito Vinhas Velhas er lavet på frugt fra over 120 år gamle vinstokke, der står i over 500 meters højde i Douros mest granitholdige, sandede og derfor nydeligt hvidvins-artede jord. Det er ikke blot gammelt, det er ekstremt, og denne strukturerede vin bærer da også præg af netop dette: Med sin vibrerende friskhed, dybe kompleksitet og hele tiden indflettede fornemmelse af rodfæstet storhed træder den bramfrit ind i rampelyset uden brug af makeup eller overstyret ekstraktion!
Vinificering
Druesammensætningen af Vinhas Velhas er - i modsætning til Geographic Wines' anden Inóspito-hvidvin - et klassisk Douro-blend bestående de ordrette navne Rabigato, Viosinho, Gouveio, Códega de Larinho, Síria og Folgasão.
Ved høsttide bringes druerne fra to særligt udvalgte parceller nænsomt til kælderen i små 20-kilos kasser. De presses skånsomt, og mosten hviler koldt i 2-3 dage for at bundfælde urenheder. Herefter følger en spontan gæring med naturligt forekommende gær i både nye og brugte franske egetræsfade – og lagringen fortsætter på bærmen i de samme fade i 10 måneder.
Resultatet er en vin med både nerve og dybde, hvor alder og terroir fører an:
Aroma og smag
Duften lægger forsigtigt fra land men åbner hurtigt op for et bredt, friskt og mineralsk spektrum af gule æbler, kandiseret citron, saltede mandler og våde flintesten, alt sammen med en let blomstrende tone i baggrunden. I munden fremstår vinen spændstig og præcis med rank syre, mineralsk kant og en cremet tekstur, der vidner om både alder og håndværk. Afslutningen er lang og saltet med tørrede urter og citrusolie, som står for aftenens sidte dans.
Serveringsforslag
Vinhas Velhas hører til blandt de hvide vine, der fortjener at blive taget alvorligt ved middagsbordet. Den er oplagt til grillede kammuslinger med selleripuré, stegt skindside af sandart med beurre blanc, ristet blomkål med brunet smør og hasselnød eller en rig risotto med svampe og parmesan – for bare at nævne nogle få oplagte matches.
Drik den ved 10-12 °C, og gem den gerne 6-8 år, hvis du vil følge dens udvikling i flasken. Hvis du introducerer den til noget luft (et par timer på karaffel, fx) er den dog allerede fabelagtig nu.
Anmeldelser og point
16+ point - Jancis Robinson, januar 2025
Full bottle 1,330 g. Field blends of Rabigato, Viosinho, Gouveio, Códega de Larinho, Síria, Folgasão from two plots of old vines over 120 years old and above 500 m, on poor, sandy soils of granite origin. Hand-picked. The must is cooled to 8 ºC for two to three days. Spontaneous fermentation and then aged in new and used French oak barrels (Bertrange forest). 5,856 bottles produced.
Smells of fresh yellow grapefruit. Smoky and tight and bitter. Jaw-clenchingly dry. So much texture that it feels tannic. Wet cement. Salty and austere. That bitterness and bitter-lime fruit makes it quite challenging. Perhaps it just needs time. (TC)
94 point - Revista Adega, november 2024
"Præcis, flydende og raffineret. Den tiltrækker opmærksomhed med klarhed, hvide og gule stenfrugter, sin spændte og cremede tekstur og sin fyldige og vedvarende finish, med antydninger af blomster, urter, kamille, pærer, ferskner og tørrede frugter, alt sammen pakket ind i en forfriskende syre. Alkohol 12,5%."