- Producent
- Type
- Varenr.0137.2019
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14.5
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
Om Marqués de Murrieta 'Dalmau'
Da Vicente Dalmau i en ung alder overtog Marqués de Murrieta efter sin pludseligt afdøde far, besluttede han og winemaker María Vargas at lave en mere moderne Rioja-vin, der i stil og udseende skiller sig ud fra vinhusets mere klassiske profil. I 1994 var den første Dalmau født - en Reserva lavet på tre druetyper - alle fra den lille parcel 'Canajas' i 465 meters højde, hvor den porøse kalkrige jordbund og Murrietas enorme arbejde giver et ekstremt lavt høstudbytte med yderst koncentrerede druer til følge. Omkring 10% af disse druer hænger på ca. 95 år gamle Cabernet Sauvignon-vinstokke, der normalt ikke er tilladt i Rioja. Grundet den høje alder har Murrieta dog fået dispensation til at bruge druerne og stadig skrive Rioja på flasken. Resten er Tampranillo, lidt Graciano og en kæmpe portion nydelse!
Vinificering
Både under og efter høsten sorterer Murrieta druerne enkeltvis, således at kun de helt perfekte eksemplarer ryger med videre til gæring, der er gennemført ved kun 24 grader i rustfri ståltanke. Derpå har vinen lagret 19 måneder på nye mediumristede franske egetræsfade og dernæst 3 års flaskelagring i kælderen.
Aroma og smag
Dalmau er markant anderledes end Murrietas andre vine. Her er et mere beskedent fadpræg i aromaen, til gengæld skinner intensiteten fra de gamle Cabernet Sauvignon igennem med en duft, der sender tankerne mod Médoc med både solbær, brombær, paprika og kakao.
Hvor Cabernet dominerer duften, tager tempranillo magten i smagen med helt ren, rød, mørk og krydret frugt, som udmærker sig via en forunderligt friskt urtet kant og desuden både peber, tobak og et pift cedertræ. Modne tanniner giver pondus i en særligt blød og favnende form, Tempranillos relativt høje syreindhold giver harmoni, balance og liv, og den komplekse eftersmag synes aldrig at stoppe igen.
Serveringsforslag
Selv ved frigivelse fem år efter høst er vinen uhyre ungdommelig. Dalmau bør serveres sammen med det bedste kød, man kan få fat i, f.eks. rib-eye, entrecôte eller hvidløgsmarineret lammekrone fra grillen. Vi anbefaler at ilte vinen 1-2 timer før servering ved 15-16 grader. Gem den op til 25 år fra høståret.
Anmeldelser og point
omårgang 2017:
97 point - James Suckling, februar 2022
"Blackberry and ripe-fruit aromas with black licorice and dark chocolate. It’s medium-to full-bodied with creamy-textured tannins and a long, flavorful finish that is so precise and polished. Great length. Best ever? Cabernet sauvignon, graciano and tempranillo. Drink or hold."