- Producent
- TypeHedvin
- Varenr.0807.NV
- LandSpanien
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent19
- ØkologiskNej
Få vine hviler mere i egen ret og er samtidig mere tapasvenlige end denne top-seriøse, langtidslagrede fortolkning af en Amontillado sherry fra Rey Fernandos prisvindende Antique-serie.
Vinificering
Amontillado starter livet som Fino med et dækkende lag af skimmel, den såkaldte flor, der på én gang bidrager til vinens aroma og afskærmer den fra påvirkning af luftlaget ovenfor. På et tidspunkt i processen er denne vin så toppet op med ca. 2% ekstra alkohol, der dræber floren og starter den samme oxidationsproces som Oloroso. Her lagrer denne top-Amontillado med sine hele 20 år efter Solerametoden i væsentligt længere tid end Fino og opnår dermed en brunere farve og en anderledes kraftige, nøddet og tørret, umamipræget karaktér - omend stadig med mere lethed, finesse og friskhed end Oloroso.
Aroma og smag
I aromaen består det samlede billede således af tørret frugt, saftig fersken, ristet rugbrød, rancio, gær, saltkaramel og ristede hasselnødder. På tungen er den saftig, ekstremt dyb, tør og frisk. De 19% alkohol fornemmes ikke i direkte men er med til at fremme den intense smag , hvor tobak, karamel, svampe og ristede hasselnødder varer ved, ved og ved.
Serveringsforslag
Amontillado Antique kan serveres i selskab med grillet kød, cremede supper på f.eks. jordskokker, og så er det en fremragende vin til mange forskellige oste og sortfodsskinke. Vi anbefaler at servere den i hvidvinsglas ved 12-14 grader, og så kan flasken jo bare komme tilbage i køleskabet, hvor den kan holde sig intakt i minimum 14 dage efter åbning men stadig også smage helt fint i flere måneder efter.
Anmeldelser og point
18+/20 point - Jancis Robinson, marts 2022
"Pale coppery hue. There is a bitter-caramel depth to the nose, blending roasted nuts and espresso notes together. The palate shows dark bread crust, blood-orange peel and brine. Super balance, with rich layers that match sweet and savoury. Tangy with an almost amaro quality, it is very long, mouth-watering and moreish. Superb. (TP)"