- Producent
- TypeHedvin
- Varenr.0806.NV
- LandSpanien
- Område
- StørrelseHalvliterflaske (50cl)
- Alkohol procent20
- ØkologiskNej
Oloroso lagres - straks efter gæringen - på 3/4 fyldte egetræsfade, der dermed samtidig rummer en masse ilt, som er definerende for denn variant af Sherry. I dette langtidslagrede eksemplar fra Rey Fernandos prisvindende Antique-serie opstår på den baggrund en helt vildt dybde og et fænomenalt smagsspektrum, som alt for mange snyder sig selv for at opleve!
Vinificering
I alt lagrer Oloroso Antique top-Amontillado efter Solerametoden - altså i et stort system af på hinanden stablede egetræsfade, hvor gennemsnitsalderen i den nederste del er mindst 20 år. Når den langt om længe er klar til aftapning har den således en endnu mere kastanjebrun farve end i en Amontilladog og således også endnu mere fokus på tørret frugt, mørke og dybde.
Aroma og smag
Aromaen består mere konkret af appelsinskal, bagte figner, dadler, ristede valnødder, mørk chokolade, saltkaramel, mahogni, sorte trøfler og et shot espresso at runde af på.
På tungen er den mørk, saftig, ekstremt dyb, fyldig og tør - flot balanceret af en frisk syre og den høje, sublimt integrerede alkohol på 20%. Smagen er elt utroligt langstragt og udfylder hele mundhulen i flere minutter på en måde, der synes utænkelig før man prøver det.
Sådan skal det gøres. ¡GRACIAS, REY FERNANDO!
Serveringsforslag
Verdensklasses Oloroso som denne kan serveres til grillet oksekød med svampe og sherrysovs, intense supper og simreretter, sortfodsskinke, intense oste og - tro det eller ej - til juleanden!
Vi anbefaler at servere den i hvidvinsglas ved 12-14 grader, og så kan flasken jo bare komme tilbage i køleskabet, hvor den kan holde sig intakt i minimum 30 dage efter åbning men stadig også smage helt fint i flere måneder efter.
Anmeldelser og point
18/20 point - Jancis Robinson, oktober 2023
Heady. Broad, lightly figgy, some dried orange peel, caramelised walnut, with a dense, savoury palate that drifts into jamon/fat. Opens into truffle, humidor notes. Elegant, with a refreshing bite on the complex finish. (DB)
95 point - Robert Parker's Wine Advocate, august 2013
"The NV Antique Oloroso is open and expressive in the nose, with a predominant note of hazelnuts and varnished wood, a sweet touch of spices, brandy filled chocolates and orange rind. The perfectly balanced palate shows intense, clean, pure flavors and great length. 5,000 bottles produced yearly. Drink 2013-2016."
93 point - Wine Spectator, august 2014
"This is gorgeous, with warm gingerbread, Christmas pudding and incense aromas wafting up ahead of a core of persimmon, date, toffee, peanut brittle and salted caramel notes. The long, green tea-edged finish harnesses all the elements, driven by well-embedded acidity. Drink now. 665 cases made."