- Producent
- Type
- Varenr.0183.2020MG
- Land
- Område
- Størrelse
- Alkohol procent13.0
- ØkologiskJa
- Primær Drue
Om Viña El Pisón MAGNUM
Vi ved godt, det er store ord, men vi mener ikke desto mindre hver og ét, når vi sammenligner og proklamerer, at El Sequé er for Rioja, hvad Peter Sissecks Pingus er for Ribera del Duero! Første årgang af El Pisón er fra 1994, Pingus fra 1995, og SÅ var parløbet i gang:
Ligesom Pingus laves El Pisón på 100% biodynamisk Tempranillo fra én enkelt, sublim mark med gamle, knudrede vinstokke. Ligesom med Pingus har Juan Carlos López de Lacalle med årene også skruet mere og mere ned for både lagringstiden og andelen af nye (franske) egetræsfade, og ligesom Pingus fremstår El Pisón i dag mere rendyrket, terroirdrevet og unik end på noget tidspunkt i historien...
Du ved nok også, at Pingus flere gange har scoret 100 point hos Robert Parker. Well, det samme har El Pisón, men hvis vi kigger nedad, er der til gengæld en forskel: De seneste 20 år har El Pisón ikke én gang scoret under 96 point.
Og dét er faktisk bedre end Pingus!
Terroir, terroir, terroir
Navnet Viña El Pisón stammer fra marken af samme navn, der udgør et fabelagtigt terroir på "sølle" 2,4 hektar på en jordbund domineret af sand, kalk og sten. Tidligere var der to druesorter, men i dag råder El Pisón over 100% Tempranillo - områdets ubestridte kongedrue og derfor den eneste rigtige drue, når man som Artadi ønsker at udtrykke "klassisk" Rioja ned på "Grand Cru" enkeltmarksniveau Bourgogne style. Med sit enestående mikroklima opstår med andre ord et unikt terroir for fremstilling af denne unikke vin, som i efterhånden mange år er blevet dyrket efter økologiske og biodynamiske foreskrifter efter divicen om, at det sundest mulige økosystem også giver de sundeste druer og i sidste ende den bedste vin...
Ja faktisk var El Pisón var en af de første Rioja-marker overhovedet, der blev omlagt til biodynamik - også før Pingus ;)
Høst og vinificering
Druerne fra El Pisón høstes over mange omgange - parcel for parcel, ja sågar stok for stok. Hver gang udvælges kun de helt perfekte druer, mens andre skrottes og andre igen får lov at vente et par dage til næste plukning for at opnå den helt perfekte modningsgrad. I vinhuset naturgæres druerne fra de respektive parceller separat i åbne, traditionelle gæringstanke, inden de sammenstikkes og lagres i sådan ca. 18 måneder på gamle eller let brugte franske egetræsfade. Vinen er desuden ufiltreret og blot tilsat en beskeden dosis SO2 (sulfitter).
Aroma og smag
Straks El Pisón hældes i glasset spreder der sig en kraftfuldt omfavnende duft af kirsebær, solbær og blåbær svøbt i tørrede urter, varme sten og tørrede blomster foran et bagtæppe af frisk pibetobak og nyristede kaffebønner. På tungen er vinen domineret af en dyb moden frugt, ristede svampe, violer, peber og mørk chokolade, der lægger sig i mange lag men hele tiden udviser stort overskud og lethed. Det unikke terroir giver ganske enkelt en elegant, spændstig og finesserig eftersmag, der er alt på én gang og som varer ved og ved.
Serveringsforslag
Man fristes til at sige, at kun det bedste er godt nok til El Pisón. I hvert fald er det en oplagt anledning til at gå all in på de bedste råvarer - f.eks. noget så enkelt som en tallerken sortfodsskinke eller de bedste udskæringer af okse eller kronvildt serveret med trøffel- eller morkelsauce og årstidens garniture.
Nyd vinen fra 16 og (helst) ikke mere end 18 grader i mindst 40 år fra høst. I de første fem år anbefaler vi at dekantere, altså hælde den på karaffel i et par timer før servering.
Anmeldelser og Point
98 point af Robert Parker's Wine Advocate, februar 2023
"One year ago, I tasted this as a barrel sample when it was still young and undeveloped, juicy and with plenty of baby fat. And now tasted from bottle, the 2020 Viña El Pisón has turned into a serious wine despite 2020 being a more approachable vintage with more fruit, but still has a remarkable tannic structure. It's elegant, austere and subtle, with a very long aftertaste, and the strength here is the mouthfeel. It's both powerful and ethereal, with stunning balance. They finally bottled it after the normal élevage, and the idea is to perhaps bottle it before was abandoned, as they realized what seemed like a more fragile vintage at first also benefitted from the élevage. 6,000 bottles produced. It was bottled in June 2022."