- Producent
- TypeRødvin
- Varenr.4264.2023
- Land
- Område
- Alkohol procent12,5
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilFrugtig & saftig
Domaine Gayda formår som få at fange essensen af Languedocs mangfoldige terroirs, og deres Gayda-Sphère Syrah er ingen undtagelse. Med druer fra både kalkrige vinmarker i La Livinière og skiferholdige jorde i Roussillon forenes tradition og innovation i en vin, der hylder Syrah-druens rige, mørke frugt, florale elegance og krydrede kompleksitet og tildeler den en elegant dimension af lethed, der er sjælden for sydfransk vin.
Vinificering
I vinhuset gennemgår Syrrah-druerne som det første en hel uges koldmaceration for at udtrække maksimal frugtaroma. Herefter følger en naturlig gæring af halvdelen af vinen ved 26-28°C, mens den anden halvdel gæres med udvalgte gærstammer ved en lavere temperatur på 22-24°C for at holde friskheden på sit maksimale punkt.
Efter gæringen trækker vinen yderligere en uge på drueskallerne, inden den nænsomt presses og lagres - i alt i 9 måneder på de bundfældne gærrester i primært ståltanke. 10% af vinen lagres dog for sig selv i brugte egetræsfade for at tilføje kompleksitet og karaktér til det endelige blend uden dog at stjæle fokus fra den saftige Syrah-frugt.
Aroma og smag
I glasset præsenterer Gayda-Sphère Syrah sig med en dyb, mørk rubinrød farve med lilla kant. Duften er forførende og frisk med intense noter af brombær, solbær og et elegant strejf af violer. I takt med at vinen åbner sig, kommer krydrede nuancer af lyserøde peberkorn og en diskret, mineralsk kant til syne, og det er netop den detalje, der hæver den op over mængden fra område, hvis du spørger os.
På tungen er vinen på samme tid saftig, mediumfyldig og silkeblød med velintegrerede tanniner og en afrundet struktur. Den krydrede afslutning byder på noter af sort peber og en knivspids let ristede kakaobønner, der sikrer en forholdsvis lang og yderst harmonisk eftersmag.
Serveringsforslag
Sphere Syrah er - med alt dette in mente - en oplagt ledsager til lyst kød, braiserede lammeretter og rustikke, krydrede vegetarretter fra det sydfranske køkken. Prøv den også til modne oste eller en klassisk boeuf bourguignon.
Vi foreslår, at du serverer den ved 15-17 grader til mad eller køligere, hvis solen skinner og kroppen bare kalder på et dejligt glas rødvin!
Du kan med fordel ilte den en time før servering for at få alle nuancerne frem.