- Producent
- Type
- Varenr.0138.2012
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- AnmelderJames Suckling
- Point100
Om Marqués de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial
Castillo Ygay opstod for første gang i 1847 under navnet "Château Ygay", da Luciano de Murrieta efter Bordeaux'sk forbillede havde skabt Riojas første (og til dato eneste) "château" med egne, indelukkede marker hele vejen rundt om bygningen. Mange årgange, designs og et nyt navn senere har Castillo Ygay dannet rammen om den ene fænomenale vin efter den anden - hver og én med sit bidrag til at ændre omverdenens forestillinger om Riojas formåen som helhed og Marqués de Murrietas i særdeleshed.
Geografi og terroir
Grundlaget for denne specifikke vinoplevelse findes i vinmarken La Plana, der ligger på en lille men stejl skråning bag Murrietas gamle vinhus i ca. 500 meters højde. Her vokser gamle tempranillo- og mazuelo- (carignan-)stokke i porøs jordbund, der hovedsageligt består af kalk og dog tillader vinstokkenes rødder at stikke virkelig dybt. Dermed
Vinificering
I 2012 bestod blendet af Tempranillo (84%) og desuden 16% Mazuelo, der er høstet på forskellige tidspunkter og derfor også vinificeret seperat. Tempranillo har således ligget 28 måneder i amerikanske egetræsfade, mens Mazuelo har fået 28 måneder i franske egetræsfade. Herefter er vinene blandet og lagret 6 måneder i store cementkar, og efter aftapningen har vinen ligget over seks år i flasken inden frigivelse.
Aroma og smag
Allerede i sin ungdom er Castillo Ygay altså ældre end, hvad langt de fleste vine på verdensmarkedet overhovedet kan drømme om at blive, inden de drikkes. Og dog er denne vin alligevel ufattelig ung at gå til: Den rubinrøde farve er mørk med en klar violet kant men aldrig sort som tjære og utilnærmelig. Og så er der duften:
Efter lidt tid i glasset åbner aromaen op med et væld af nuancer af bl.a. kirsebær, dild, nelliker, vanilje, solbær, læder og bagt appelsinskal.
På tungen fortsætter oplevelsen i snorlige balance, som vi sjældent har oplevet lige. Således sidder alle vinens elementer præcist hvor de skal - pakket med mørk og krydret, sødmefuld frugt, en fornem frisk syre og helt fine tanniner i eftersmagen. Kort sagt: En enestående kompleks vin i perfekt harmoni!
Anvendelse
Ygay er en nærmest udødelig vin. Alle, der har smagt gamle årgange, ved, at den snildt holder 40-50 år og blot udvikler en endnu større kompleksitet og rundhed som tiden skrider frem. Nydes den imidlertid i sin ungdom, anbefaler vi at hælde åbne den en dag i forvejen eller alternativt hælde den på karaffel til 1-2 timers iltning før servering - ideelt ved 15-16 grader.
Anmeldelser og point
100 point - James Suckling, august 2023
"So much dried flower, mushroom, iron, rust, sweet berry, and grilled orange. Full-bodied with very elegant and refined tannins that melt in the mouth and give a real sense of place and integrity. Balanced and harmonious. The finesse and finish is endless. Production was 30% less than in 2011. Already so drinkable. A wonderful future. This is the new 1934 or 1964, two legends. Drink or hold."