Om Ökonomierat Rebholz Riesling Kastanienbusch G.G. VDP Grosse Lage
Midt i Pfalz’ enorme skov af kastanjetræer ligger en isoleret perle af en skråning - den stejleste i Pfalz, faktisk - som er berømt for dens kølige, solskinsrige mikroklima og spektakulære biodiversitet i og over den skiferholdige jord. Kastanienbusch G.G. er marken, du (måske) ikke vidste, du burde kende, og i renlig Rebholz-stil reflekteres alle dens kendetegn med knivskarp præcision i denne tørre, fyldige og dog umådeligt komplekse Riesling fra allerhøjeste hylde.
Dyrkning og Vinificering
Som alt andet, Rebholz-familien rører ved, dyrkes Kastanienbusch efter biodynamiske metoder. Druerne håndhøstes, presses og koldmacerer i vinhuset i 24 timer for at opbygge struktur og "suspense", inden mosten presses fra og gæres på det vilde gær. Herefter hviler vinen i store, neutrale egetræsbeholdere på de bundfældne gærrester. Der foretages ingen filtrering inden aftapning, og der benyttes meget begrænsede mængder SO2.
Aroma og smag
Den resulterende Riesling Kastanienbusch er på én gang mægtig, aromatisk og intens men spiller samtidig på de fineste delikate frugtnoter, hvor hvide ferskner, citroner og gule blommer møder floralitet, massevis af tørrede urter, hø og flint.
På tungen er har vinen kant og personlighed: Undertiden er den ligefrem eksotisk med en ekstremt kompakt nerve, der trods intensiteten får den til at fremstå tålistende let og svævende. Dertil kommer en tilbagetrukket sødmefuldhed samt en mineralsk, syrlig, lang og skøn eftersmag, der ændrer sig fra tår til tår og hver gang åbner nye vinduer på klem.
Serveringsforslag
Nyd dette mesterværk af en vin til grillede tigerrejer, stegt hvid fisk samt fjerkræ (coq-au-Riesling?) eller sågar gris med frisk "citrus-præget" garniture og frisk kål.
Vi anbefaler at servere den afkølet - men ikke for hold - ved omkring de 10 og op til 12 grader. Det være sig nu eller inden for mindst 15 år fra høståret. Formentlig også længere...
Anmeldelser og point
95 point - James Suckling, december 2019
"A very spicy nose with dried cloves, garlic, jasmine and earl grey tea. Hints of smoke and cardamom. Superb density, but also focus of acidity and citrus flavor on the palate, which is medium-to full-bodied and long on the finish. Drink now or hold."
96 point - Wine Enthusiast, juni 2021
"A rare expression of red-slate soils from the Pfalz, this dry, richly textured Riesling balances piercing gooseberry and grapefruit flavors against a rambling backdrop of scorched earth and spice. Zesty and penetrating, it's a stately wine that deserves a few more years of cellaring to show its full color. At peak from 2023–2040 but likely to hold longer as well. Anna Lee C. Iijima"