- Producent
- TypeRødvin
- Varenr.3699.2019
- LandFrankrig
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13,50
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilFrugtig & saftig
På den anden side af Dordogne-floden kigger Saint-Emilion og Pomerol nysgerrigt mod dette herligt nytænkende projekt med de mange historiske vingesus, der med stor nutidig viden hylder, hvad Bordeaux plejede at være før vinlusens hærgen og den industrielle revolution.
Denne anderledes rejse blev indledt tilbage i 2002, da trioen Jean Terrade, Gérard Pantanacce og den berømte sommelier Marco Pelletier begyndte at dyrke vin på deres blot 0,94 hektar store grund, der aldrig tidligere havde været brugt til vinproduktion og som dermed nærmere var en have end en mark - "Vin de Jardin". Filosofien var at skabe vin i marken med inspiration fra naturens egne processer snarere end menneskets indgriben, og sådan er det endnu den dag i dag, hvor Marco Pelletier har bragt projektet med sig videre i sine egne, kreative hænder
Dyrkning og vinificering:
Marco har i dag fået råderum over to vinmarker i Beychac-and-Caillau, hvor hele ni forskellige druesorter(!) - blå som grønne - vokser side om side, mere bestemt Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenere, Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc, Muscadelle og Semillon.
Hver druesort høstes separat og afstilkes i hånden men indgår i sidste ende i den samme vin. Inden da knuses ikke med magt, hvilket tillader fritløbende juice at gære naturligt med naturlig gær. I processen udføres lejlighedsvis pump-overs for at cirkulere saften og holde toppen fugtig uden med vold og magt at skubbe den ned. Vinen lagres derefter 30 måneder på en kombination af Bordeaux- og minsandten også på ét år brugte Bourgogne-fade fra Domaine Regis Rossignol Changarnier i Volnay. Marco anvender således ingen helt ny eg, og benytter ingen forlænget maceration. Endelig er vinen ufiltreret med den resulterende vildskab og renhed, der minder os om, hvordan Bordeaux blev fremstillet før 1980'erne og i visse henseender også før 1880'erne – renere og med minimal indgriben for at udtrykke terroirets unikke karakter.
Aroma og smag:
Domaine de Galouchey opnår på den måde bedårende bløde tanniner og en indledningsvis saftig, floral og liflig frugtprofil, der imidlertid bliver tiltagende krydret, frugt-intens og dybsindig, når den får lov at åbne sig.
I næsen er der både lyse og mørke bær, blomster, krydderier, milde fadnoter og en subtilt bævrende mineralitet. På tungen sender den fyldig og bløde krop tydelige hilsner til netop Bordeaux - samtidig er den dog også frisk med en sjælden klarhed, der måske skyldes de små porcentdele grønne druer, måske den mildere ekstraktion. Eftersmagen strækker sig langt ind i fremtiden og slutter aldrig med at overraske.
Serveringsforslag
Galouchey er i sit udtryk en spændende men ikke desto mindre oplagt ledsager til lammegryde, andebryst med bærkompot eller en klassisk boeuf bourguignon for traditionalisterne... eller til grillet grøntsagsratatouille, fyldte portobellosvampe eller måske en cremet svamperisotto til de mindre kødfantastiske.
Vinen bør serveres ved en temperatur på 16-18°C for at få den fulde oplevelse af dens komplekse aromaer og smag, og vi skulle ikke undre os, hvis den kan holde sig i 10-15 år i flasken.
Anmeldelser og point
Tidligere årgange:
17 point - Jancis Robinson, årgang 2018
"Ex somm at the Bristol planted lots of different varieties in the Entre-deux-Mers in 2002. Field blend of Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère, Petit Verdot, Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris and Muscadelle.
Deep crimson. Gentle and fresh. Long and well done. Excellent balance. Quite luxurious-tasting actually! Long."