Treixadura, Albariño, Torrontés og Lado giver normalt mineralske, aromatiske og slanke vine. Mange vinproducenter tøver derfor med at anvende egetræsfade til lagringen, da de frygter, at det vil overskygge druernes egne karakteristika med unødig fylde og smag.
Når et geni som Luis Anxo udvælger sine bedste druer og både naturgærer og lagrer dem et år i overvejende nye franske 500-liters egetræsfade, er det dog ikke et smagsmæssigt spørgsmål om enten eller: Her er det både og!
Aroma og smag
Subtil og underspillet åbner rummer Escolma en underliggende kompleksitet, der vokser i glasset og skaber en farlig afhængighed.
Balancen mellem druernes oprigtige frugt og friskhed på den ene side og lagringens resulterende dybde og fylde er intet mindre end fabelagtig. Stadig med citroner, klemmentiner, forårsblomster, ferskner og flintesten som førstevioliner stemmer æblemost, honning, mandler og bagte krydderier i med smuk harmoni i baggrunden. Dertil kommer den uophørligt friske eftersmag som et pust fra det nærliggende Atlanterhav.
Serveringsforslag
Og når vi nu er ved havet: I Galicien er de mildt sagt glade for fisk og skaldyr, og dette er unægtelig vinen at ty til, når blæksprutten, østersen eller den hvide fisk
har været en tur i på panden eller endda på grillen. Prøv den også til kylling eller en spicy gang skaldyrs-paella eller en fyldig og cremet risotto.
Vi anbefaler servering ved 8-10 grader.
Anmeldelser og point
95 point - Robert Parker's Wine Advocate, november 2023
"The elegant, nuanced and characterful 2019 Viña de Martín Escolma Blanco comes from the oldest vines and the poorer soils that produce no more than one kilo of grapes per vine. This fermented in new or semi-new, 500- and 600-liter barrels, where it matured with lees for one year. It is released four years after the harvest. It has a certain austerity and mineral elegance, with notes of herbs and wet stones, a medium-bodied palate with pungent flavors and very good depth and complexity, long and persistent. 5,300 bottles and 50 magnums were produced. It was bottled in December 2022."