I prisniveauet under enkeltmarksvinene laver Mosbacher to "terroir-vine" med druer fra forskellige jordbundstyper. Den ene er denne højt præsterende "basalt" Riesling, hvor alle druerne kommer fra marker med et højt indhold af basalt - altså lavasten - i jorden, hvilket udmunder i en helt anden struktur og aromaudvikling end i pendant-vinen "Kalkstein".
Vinificering
Disse marker har siden 2019 været økologisk certificerede, og de håndhøstede druer vinificeres dernæst i store, neutrale egetræsfoudres, hvor vinen under gærings- og lagringsprocessen kan få lov at ånde uden decideret at optage smag af træet.
Aroma og smag
I glasset er "Basalt" dermed enormt karismatisk og - selv i sin ungdom - moden i sit samtidigt energiske aromaudtryk af citronmelisse, appelsinskal, fuldmodne ferskner, æbler og mørke underliggende krydderier.
Smagen er rank med en dejlig fylde og en livlig, mineralsk eftersmag, der dog synes lidt roligere og igen mørkere i sit udtryk end søskendevinen Kalkstein i samme årgang.
Serveringsforslag
Nyd den ung eller gem den i 10 år - muligvis også længere - hvis du ønsker at opleve den fra sin mere olierede og petroleums-drivende side. Og nyd den så ellers til et utal af madretter - både kylling, fisk og skaldyr... eller sågar ost og charcuteri.
Anmeldelser og point
93 point - Falstaff Wine Magazine, november 2023
"In the glass initially light wood spice, then lemon balm, tangerine and yellow apple. On the palate wonderfully juicy, very fine terroir-typical fruit. At the same time a lot of substance with ideal balance. A very attractive wine with a lot of drinkability and certain ageing potential."