- Producent
- TypeRødvin
- Varenr.9905.2021
- LandAustralien
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilRank & intens
Shaw & Smith genplantede i 2005 en af deres bedste marker med med Savii17-klonen af Shiraz. Det lyder måske en kende nørdet men var ikke desto mindre et fortræffeligt valg på den stærkt soleksponerede, ca. 380 meter høje Balhannah-mark, der er rig på kvarts og skifer. Kvaliteten på druerne viste sig nemlig så entydigt høj på Balhannah, at den i 2013 blev forfremmet til eneleverandør på deres nye enkeltmarsvin. 8 årgange senere har den så nået status som Australiens bedste rødvin!
Vinificering
I dag er Shaw + Smith kun blevet mere fortrolige med vinen, der naturgæres med stilkene fra 70% hele drueklaser i åbne gæringskar og derpå lagres 14 måneder i 500-liters franske egetræsfade. Efter aftapningen hviler vinen yderligere 6 måneder i flasken for at vende sig til de nye omgivelser inden den vurderes klar til frigivelse.
Aroam og smag
Den intense men aldrig ufremkommeligt sorte farve indleder i sin ungdom fortællingen om Balhannah, der i duft og smag realiseres af intense brombær, violer, cassis, lufttøret saloumi, fennikel, peber og sågar dugfriske hindbær toppet med et strejf af vilde urter, tobak og eukalyptus.
Dermed sendes vores tankerne mod de største vine i det nordlige Rhône, hvad angår dens krydrede person, mens frugten lander mere stedtypisk i netop Australien.
På tungen er vinen således lidt over medium på fyldighedsspektret, mens dens rankhed og kraftfuld har kølig friskhed hvilende over den sødmefulde, mørke frugt. Som i en stor Côte Rôtie tilføjes et let animalsk præg i eftersmagen, der desuden er kendetegnet ved en relativt høj syre og kraftige, ultrafine tanniner.
Serveringsforslag
Balhannah kan med fordel gemmes 3-4 år, hvor den vil udvikle flere tertiære noter uden at miste ungdommens intense og krydrede frugt. Og så kan den ellers lagres 10, 15 og antageligt også endnu flere år i kælderen for dig, der foretrækker din vin moden uden at den viser tegn på træthed.
Den fortjener at blive serveret med det bedste kød fra grillen - gerne lam eller okse - eller kraftfulde simreretter i de kolde måneder. Endelig kan du med fordel gælde dig til at prøve den som en lidt utraditionel ledsager til julebordet , når den har rundet sine første 10 leveår...
Anmeldelser og point
97 point - James Suckling, marts 2024
"A scintillating nose of mace, clove, blue-fruit persuasions, lilac, pepper-dried salumi, fennel seed and kelp, akin to nori of the sort found at Tokyo's arsenal of exceptional sushi counters. On the slightly richer side of mid-weighted. Yet, the slippery skein of tannin is so immaculately placed that there is neither heat nor an ounce of sloppy, sweet fruit. Everything is compressed into a polished bone of tension and savory refinement. The acidity is saline and lathered with tapenade. More of a syrah from an external perspective. An irrefutably brilliant one. I wish I had more to cellar, given the wine's noble stature. A ringer for refined Cornas, if not an oxymoron. Drinkable now, but best from 2026. Screw cap."
Vinder af International Wine Challenge (IWC) 2024 i kategorien "Best Australian red"
95 point - The Wine Front, marts 2024