- Producent
- Type
- Varenr.0570.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
Top-hvidvinen fra Alta Alella er dette økologisk dyrkede ikon lavet på 100% Xarel·lo fra deres allerbedste marker. Vinen er naturgæret og lagret 6 måneder på gærresterne i cement-æg, og det færdige resultat er altid lysende klart og komplekst dybsindigt med en tydelig rød tråd til det sted, den kommer fra.
Aroma og smag
Det første, der møder dig, når du stikker snudeskaftet i glasset, er en umiskendelig duft af den friske Middelhavsluft, østersskal og saltmandler - lidt som stor Cava eller Champagne, hvor boblerne er erstattet af en rig og virkelig imponerende tekstur. Frugtmæssigt følger den op med fuldmodne gule æbler, stenfrugter, blomstrende frugttræer samt milde krydderier og middelhavsurter at slutte af på.
Smagen er rig, mediumfyldig, tør og på sin vis blød, men det er den nerve og det modspil, der er i eftersmagen, som for alvor får os op at ringe - og som akkurat byder ind med den friskhed, der skal til for at sikre lysten til den næste tår og den efter den.
Serveringsforslag
Dette er en skøn vin til alt godt fra havet, så længe det ikke bliver for sart. Hvis du har at gøre med rejer, så steg dem i olivenolie og hvidløg, og på samme måde kan fisk og andre skaldyr godt klare noget stegning eller sågar en tur på grillen. Østers kan til gengæld både være gratinerede eller helt ferske - det er op til dig.
Servér også gerne til salte oste - helst ved 7-10 grader i op til 10 år fra høståret. Muligvis også længere!
Anmeldelser og point
92 point - Decanter, februar 2024
"Bruised apples, white flowers, peach, wild herbs and a savoury, mealy characher make for a very classiv style of Xarel·lo. Aged in concrete egg for six months. Well balanced with a more pronounced herbal character on the palate, well supported by refreshing acidity. Organic."
91 point - Tim Atkin MW, januar 2024