Når du læser om Barbaresco i vinbøger eller på sommelier-uddannelser, lærer du som tommelfingerregel, at vinene fra dette spændende område i Piemonte er mere elegante og frugtbårne end pendanterne fra Barolo. Der er dog den krølle på fortællingen, at Barbaresco-vine fra den sand- og kalkholdige Serraboella-mark oppe i Neive ofte kan være ret kraftfulde og tanniske, og så er vi fremme ved dette eksemplar fra Barale:
Denne Barbaresco er ikke bange for at stille sig forrest i rampelyset, og hvorfor skulle også den? Den har nemlig al den muskulatur og kropsfylde, man som Nebbiolo-vin kan drømme om!
Vinificering
Barales parcel på Serrabollamarken er - som alt andet, de arbejder med - dyrket efter økologiske metoder. Det daglige arbejde i marken udføres manuelt, og det samme gælder for høsten i de tidlige morgentimer, hvorefter druerne fragtes nænsomt til vinhuset. Straks derefter afstilkes de hele klaser, og most+drueskaller hældes derpå videre til gæring i store gærinsbeholdere, hvor markens vilde gær langsomt begynder sit arbejde med at lave mosten til vin.
Efterfølgende lagres vinen hele 24 måneder på store egetræsbeholdere, såkaldt 15- og 30-hektoliters "botti" med så få omrøringer som muligt, inden den hældes på flaske. I denne form lagrer den så yderligere 12 måneder, indtil de meldes klar til frigivelse.
Aroma og smag
Resultatet af anstrengelserne er en potent, kraftfuld og samtidig frugtbårent raffineret vin, der emmer af kvalitet i alle facetter.
I næsen er Serrabolla båret af intense kirsebærnoter, lavendel og sarte krydderurter, som i undergrunden får substantielt modspil af tobak, læder, lakrids, mentol og mørke krydderier.
Smagsmæssigt breder vinen sig ud over hele tungen og ganen med en raffineret, prikkende syre og en - i sine unge år - gribende fast tanninstruktur, der får vinen til at stråle i gastronomisk samvær.
Serveringsforslag
Vi foreslår dig at nyde denne vin til intense "darlings" fra det norditalienske køkken - eksempelvis langtidssimret ragú på vildtkød eller and, grillet porchetta, oksebøf med trøffelsauce, risotto med svampe og piemontesisk pølse eller for den sags skyld en lækkert charcuterifad.
Vi foreslår dig at åbne den i god tid og også gerne give den en times tid på karaffel, hvis du agter at drikke den inden for sine første 5 leveår. Alternativt kan du lægge den i kælderen, hvor den kan udvikle sig med ynde til og med sin 10-års fødselsdag - og antageligt også længere endnu.
Anmedeldelser og point
93 point - Vinous, september 2024
"The 2021 Barbaresco Serraboella is a potent, brooding wine that captures all the drive that is typical of this sector in Neive. A blast of dark red cherry fruit, leather, spice, tobacco, menthol and dried herbs stains the palate. Time in the glass brings out striking inner perfume and mid-palate pliancy. Bright acids and veins of tannin support this vivid, layered Barbaresco from Barale. I would give it a few years in bottle."