2021

Artadi Viñas de Gaín (ØKO/BIO)

Dyb, mineralsk og ekspressiv Tempranillo skabt ud fra samme biodynamiske principper i marken og fremgangsmåde i kælderen som i Artadis enkeltmarksvine. 

93 point - Robert Parker

94 point - James Suckling

  • Hurtig levering - 1-3 dage hverdage
  • Sommelierbetjening – vi guider dig
  • Gratis fragt - ved 1000 DKK
    50 DKK ved 750 DKK
    Afhent gratis i butik
2021

Artadi Viñas de Gaín (ØKO/BIO)

Fra 345,00  DKK
  • Køb 12 og spar 345,00  DKK  21% pr. stk.
  • Køb 6 og spar 385,00  DKK  12% pr. stk.
1 stk.
439,00  DKK
På lager
Specifikationer
  1. Producent
    Producent
  2. Type
    Type
    Rødvin
  3. Varenr.
    Varenr.
    0181.2021
  4. Land
    Land
    Spanien
  5. Område
    Område
  6. Størrelse
    Størrelse
    Alm. flaske (75cl)
  7. Alkohol procent
    Alkohol procent
    14.5
  8. Økologisk
    Økologisk
    Ja
  9. Primær Drue
    Primær Drue

Artadis visitkort Viñas de Gaín er den eneste vin i Artadis sortiment, der kommer fra mere end én enkelt mark, og denne vin har måske derfor en smule mindre terroir-spidsfindighed end gennemsnittet. I alle andre aspekter behandles denne til gengæld noget mere prisvenlige Tempranillo-vin dog på lige fod med enkeltmarksvinene, hvilket udmunder i en stor, selvstændig smagsoplevelse, der hviler i sig selv, mens du introduceres til Artadis stil.

En biodynamisk potpourri

Det er en mindre potpourri af små, biodynamisk dyrkede marker, der til sammen udgør Viñas de Gaín. Markerne ligger alle omkring landsbyen Laguardia samt nabobyen Elvillar de Álava, hvor når op mellem 400 og 750 meters højde. Vinstokkene er alle 40-60 år gamle og råder over helt ren, sund og ekstremt karaktérfuld Tempranillo-frugt tilsat få procentdele Viura, som dyrket, bearbejdet og ikke mindst høstet ved håndkraft, når balancen mellem sødmefuld modenhed og naturlig friskhed er på sit mest ideelle sted.

Vinificering

I vinhuset lagrer vinen som nævnt på lige vilkår med alle andre vine i Artadi-flåden. Dele af vinen vildgæres i gamle egetræsfade, andre i ståltanke, og hele vinen lagres derpå 10 måneder i primært neutrale franske egetræsfade af majestætisk kvalitet. Derpå kommer 10 måneder i ståltanke for at bearbejde indtrykkene fra den primære lagring i læ for nye, udefrakommende input. Vinen aftappes til sidst med en yderst beskeden dosis SO2 - lige nok til at ruste den til sin videre rejse ud i verden.

Aroma og smag

Den færdige vin er intenst rubinrød i glasset. Duften er domineret af en perfekt moden frugt - kirsebær, brombær, blåbær, violer, mørk chokolade, jern og knust sort peber.

På tungen er den fyldig og fast med en flot dybde, en saftig syre og finpolerede tanniner, som samles af en blød og rund frugtsødme. "Drik mig", råber den nærmest, og den opfordring kan vi kun bakke op om!

Serveringsforslag

Viñas de Gaín er ikke mindst en skøn vin på middagsbordet, hvor den bringer det bedste frem i krydrede serveringer med lam, koteletter fra sortfodsgris, grillede peberfrugter eller - for de vovede - Korean Barbeque.

Servéres let afkølet ved 16-18 grader i op til 15 år fra høståret. Måske endda længere...


Anmeldelser og point

93 point - Robert Parker's Wine Advocate, februar 2024

"The entry-level red 2021 Viñas de Gaín is the new era for this wine, as they are in the process of increasing the quality and reducing volumes. Vineyards like Villalba, San Martín, Carralaguardia, Santa Cecilia or La Laguna, which were before bottled separately and sold to collectors directly at the winery, are now contributing to this blend, which has the ambition; and they have stopped using other vineyards, the lower ones, closer to the Ebro River, where there's more ripeness, that they sell in bulk, and in the future they might sell the grapes. The wine is ripe but elegant, which is, I think, a good definition of the Artadi style. This year feels very complete; they have gained in complexity, finesse and character. Starting in 2021, they also add 2% to 4% white Viura to all the reds. 65,000 bottles produced. It was bottled in June 2022."

94 point - James Suckling, august 2023

"Blueberries, violets and spice with a tartness to the nose. The palate is medium-bodied with fine tannins and peachy undertones to the dark fruits, such as blackberries and raspberries. From organically grown grapes. Drink now."