Om Artadi Quintanilla
På toppen af den hedengangne landsby San Lorenzo de Quintanilla har der siden 1951 stået en vinmark. Vinstokkene er de samme som dengang, og den biodynamisk dyrkede Quintanilla-mark er i dag blandt Artadis udvalgte top-enkeltmarker.
Arcillo-kalk og biodynamik
Med 75-80 cm ned til grundfjeldet er den arcillo-kalkholdige lerjord her på et middelniveau i forhold til Artadis andre enkeltmarker. Højden på 585 meter er tæt på gennemsnittet, og vinens stil er derfor også placeret et sted midt på Artadi-seriens spektrum.
Vinificering
Midten til trods er der intet gennemsnitligt over denne spontangærede vin, der som de andre topvine er resultatet af en ekstrem selektering i marken og har lagret 10 måneder i let ristede franske barriques. Quintanilla flaskes desuden ufiltreret, og selvom den har et kæmpe potentiale, er den allerede nu sammensat og kompleks:
Aroma og smag
Koncentration af voluminøs, fuldmoden rød frugt bevæger sig snorlige på en rank og defineret bund af blomster, krydderier, østersskal og - i smagsbilledet - tannin. Der er frisk, prikkende syre til at underholde tungen. Samtidig er der noget fersken-saftigt og blødt over den fyldige eftersmag, der hele tiden holdes i et fast greb og ikke efterlader tvivl om, hvor det hele ender..
Serveringsforslag
Quintanilla har nemt 10-15 gode år i sig, hvor den vil udvikle større kompleksitet og en blidere fremtoning. Her i sin ungdom anbefaler vi derfor at hælde den på karaffel i 2-3 timer og servere den ved 14-16 grader. Vi anbefaler at nyde vinen i selskab med grillet lam, oksekød eller kraftfulde simreretter med svampe, urter og ovnbagte rodfrugter.
Anmeldelser og point
96 point - James Suckling, august 2023
"Really fresh with plenty of dark cherries, blueberries, stones and slate. Chalky, assertive tannins on a naturally concentrated palate. Bountiful fruit in a long, mineral finish. Expressive and vivacious, too. Drink from 2025."