- Producent
- Type
- Varenr.0189.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13.5
- ØkologiskJa
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
Om Artadi Quintanilla
På toppen af den hedengangne landsby San Lorenzo de Quintanilla har der siden 1951 stået en vinmark. Vinstokkene er de samme som dengang, og den biodynamisk dyrkede Quintanilla-mark er i dag blandt Artadis udvalgte top-enkeltmarker.
Arcillo-kalk og biodynamik
Med 75-80 cm ned til grundfjeldet er den arcillo-kalkholdige lerjord her på et middelniveau i forhold til Artadis andre enkeltmarker. Højden på 585 meter er tæt på gennemsnittet, og vinens stil er derfor også placeret et sted midt på Artadi-seriens spektrum.
Vinificering
Midten til trods er der intet gennemsnitligt over denne spontangærede vin, der som de andre topvine er resultatet af en ekstrem selektering i marken og har lagret 10 måneder i let ristede franske barriques. Quintanilla flaskes desuden ufiltreret, og selvom den har et kæmpe potentiale, er den allerede nu sammensat og kompleks:
Aroma og smag
Koncentration af voluminøs, fuldmoden rød frugt bevæger sig snorlige på en rank og defineret bund af blomster, krydderier, østersskal og - i smagsbilledet - tannin. Der er frisk, prikkende syre til at underholde tungen. Samtidig er der noget fersken-saftigt og blødt over den fyldige eftersmag, der hele tiden holdes i et fast greb og ikke efterlader tvivl om, hvor det hele ender..
Serveringsforslag
Quintanilla har nemt 10-15 gode år i sig, hvor den vil udvikle større kompleksitet og en blidere fremtoning. Her i sin ungdom anbefaler vi derfor at hælde den på karaffel i 2-3 timer og servere den ved 14-16 grader. Vi anbefaler at nyde vinen i selskab med grillet lam, oksekød eller kraftfulde simreretter med svampe, urter og ovnbagte rodfrugter.
Anmeldelser og point
96 point - James Suckling, august 2023
"Really fresh with plenty of dark cherries, blueberries, stones and slate. Chalky, assertive tannins on a naturally concentrated palate. Bountiful fruit in a long, mineral finish. Expressive and vivacious, too. Drink from 2025."