- Producent
- Type
- Varenr.4336.2022
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilElegant & let
I Hautes Côtes de Nuits ligger de mest udsatte og i hedebølgestunder derfor også nogle af de køligste terroirs langs den nordlige halvdel af Bourgognes gyldne skråning aka. Côte d'Or. Derfor giver det netop her - trods den store overvægt af Pinot Noir i Côte de Nuits - mening at plante Chardonnay, som erhverver sig en spændende ren og sprød kant samt en overvejende tørhed trods sødmefulde fristelser blandt de mange smagsindtryk.
Sådan er det i hvert fald i dette elegante og kvantitativt begrænsede eksemplar af racen fra mikro-vineriet Coudurier-Jung.
Vinificering
Druerne fra Coudurier-Jung bringes til vinhuset i Beaune i små, flade kasser, så ikke de nederste risikerer at briste i processen. Dermed er det Chardonnay i sin bedste forfatning, der køles ned til den såkaldte koldmaceration. I denne proces udtrækker mosten inde i druerne vital tekstur og smag fra drueskallerne, der i sidste ende skaber en god del af energien i den færdige vin.
Efter et døgn eller to presses druerne nænsomt ned i brugte barriques. Her gæres de på det naturlige gær og lagres i knap 12 måneder, og så er vinen ellers ved at være klar.
Aroma og smag
I glasset optræder den klart strågul med gyldne reflektioner, som til fulde matcher de pivrene duftindtryk af kornblomster, citrusblomster, honning, saftige gule æbler, yoghurt og nybagt brød.
Disse charmerende noter går igen og forstærkes på tungen i en mediumfyldig figur, der er nydeligt frisk og velbalanceret. Sammenlignet med Couduriers entry level-Chardonnay "Rêves de Gabriel" får du her en højere syre, mere mineralsk elektricitet og i det hele lidt længerevarende smag - stadig dog med den samme rene fornemmelse og underspillede kompleksitet.
Serveringsforslag
Coudurier-Jung Hautes Côtes de Beaune har noget kraft bag sig, dog ikke mere end at den kan nydes uden tilbehør, hvis man bare trænger til et seriøst lækkert glas vin. Imidlertid er den i dén grad også en madvin til f.eks. grillet eller stegt fisk og skaldyr, gerne med en intens sauce og et frisk/syrligt element på tallerkenen.
Den vil udvikle endnu større kompleksitet de næste 5-10 år. Når det er sagt, gør den allerede nu et markant væsen af sig - især, hvis du ilter den på karaffel i en halv til en helv time, inden den skal drikkes.
Servér den endelig ikke alt for kold. Vi anbefaler fra 8 og op til 11 grader!